1 av 4 orkar inte träna under vintern

1 av 4 orkar inte träna under vintern

Nästan 2 av 3 upplever att deras energinivå påverkas negativt av vinterhalvårets korta dagar. Bristen på ork gör att svenskarna under november drar ned på saker som är viktiga, som exempelvis vardagsmotion, att träffa vänner, träning och restaurangbesök.

Under vintermånaderna drar svenskarna ner på det som är viktigt på grund av energibrist. Det visar en undersökning utförd på uppdrag av Lantmännen och AXA, där över 1 000 personer har deltagit. 36 procent drar ner på vardagsmotionen, 33 procent på att träffa vänner och 25 procent på träningen.

– Det är inte konstigt att vi saknar energi under november. Under vinterhalvåret behöver vi kompensera för bristen på dagsljus och ladda med ny energi. Genom att äta mat med bra egenskaper får vi i oss det som kroppen behöver nu. Havre har många nyttigheter, innehåller 100 procent fullkorn och den lösliga fibern betaglukan som sänker kolesterolet. Havre innehåller dessutom protein av hög kvalité, mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter, säger Karin Magnusson, dietist och kostrådgivare på AXA.

Orka vardagen
Bristen på ork gör att svenskarna gärna slipper ifrån en del av de moment som ingår i vardagen. Enligt undersökningen skulle nästan var tredje svensk helst av allt vilja slippa städa under vinterhalvåret och 14 procent slipper gärna ifrån matlagningen. Något som svenskarna inte är beredda på att göra mindre av, som ett resultat av bristande energi under vinterhalvåret, är att jobba. Däremot är svenskarna beredda att ändra vanor för att orka mer. 63 procent kan tänka sig att träna, 50 procent sova mer och 37 procent är beredda att lägga om sina matvanor för att orka mer.


Text: Petter Arvidsson/Bildbyrån

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.