Vill du hålla dig frisk och kunna träna inom ett par dagar igen? Då är inte ett långlopp passerat bara för att du passerat mållinjen.
Det finns många sätt att ta sig i mål – somliga liksom svävar, andra joggar, någon nästan kryper. Oavsett hur du gör så ge dig själv en klapp på axeln. Där satt den. Tre mil terräng – inte alla klarar det. Troligenhar de tre milen föregåtts av hård och idog träning. Och nu, när det är över, kanske du inget hellre vill än att glömma allt vad skavsårsplåster,sportdryck och pulsklockor heter. En sak du dock inte ska glömma, är återhämtningen. Du har pressat din kropp. Och faktum är att hård träning bryter du din kropp. Det är efteråt, i återhämtningsfasen som du har chans att bygga upp den.
Återhämtningen börjar med ett återhämtningsmål. Denna lilla måltid bör ätas inom tjugo minuter efter målgång och ska bestå av snabba kolhydrater och protein. Efter en utmaning som Lidingöloppet är 1 gram snabba kolhydrater per kilo kroppsvikt och 20 gram protein en lagom mängd. De snabba kolhydraterna kommer att lagras in som ny energi i dina muskler. Proteinet kommer att påbörja reparation och bygga upp dina muskler. Och så en sak till: vätska. Om du har svettats mycket kan du med fördel dricka något som förutom vätska även innehåller salter, som t ex en sportdryck eller mineralvatten. Detta gör att vätskan absorberas bättre. Drick direkt när du kommer i mål och fortsätt sedan drick timmarna efter loppet.
Förutom att återhämtningsmålet är viktigt för energiinlagring och muskeluppbyggnad, skyddar det dig även från att drabbas av förkylningar och infektioner. Något som annars är lätt att dra på sig efter en hård ansträngning. Lägger man samman dessa delar förbereder dig helt enkelt återhämtningsmålet för att inom kort åter dra på dig löparskorna och bege dig ut.
Karin Magnusson, leg. dietist, AXA Sports Club