Är du sugen på en riktig utmaning?

Är du sugen på en riktig utmaning?

Stockholms brantaste är precis vad det låter som, nämligen Stockholms brantaste tävling, som avgörs för första gången i Hammarbybacken den 19 maj.

Loppet är 3,3 km långt och har tre rejäla stigningar, 255 höjdmeter totalt, vilket är en utmaning för alla samtidigt som det är ett lopp som alla kan genomföra. De bästa löparna beräknas springa på drygt 15 minuter och att gå runt hela banan tar cirka 45 minuter – ett kort men intensivt kraftprov med andra ord.

I Europa är backlöpning en populär löpgren och bland annat i i Storbritannien, Österrike, Italien och Turkiet finns det massor av tävlingar som går ut på att besegra backar och berg. Arrangörerna av Stockholms brantaste har hittat inspiration i Norge, där Oslos Bratteste på tre år blivit en stor succé. I Sverige är backlöpning forfarande inget som har slagit igenom stort, självklart tränas det en och annan backintervaller då och då och ett och annat mindre backlopparrangeras, men det finns ingen riktigt stor backlöpningstävling. Inte än. Arrangörerna vill att Stockholms brantaste om några år ska vara den stora backlöpningstävling som Sverige har saknat och därmed etablera backlöpning som en tränings- och tävlingsform.

Intresset har varit stort och så här med veckor kvar till tävlingen är knappt 300 löpare anmälda, bland annat Sveriges bästa backlöpare Anders Kleist som blev sjua på VM samt en av arrangörernas 60-åriga mamma.

 

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.