Visserligen är jordgubbarna fortfarande ganska dyra, men passa på att ät dem. Jordgubbar är supernyttigt.
JORDGUBBAR:
Jordgubbar innehåller rikligt av C-vitamin, antioxidanter, folat och flera andra näringsämnen.
Jordgubbar innehåller cirka fem mikrogram K-vitamin per 100 g. Livsmedelsverket uppger dock att detta inte ska vara något problem med svenska jordgubbar för den som äter blodförtunnande läkemedel.
Jordgubbar är mycket rika på C-vitamin och mangan. Det innehåller också mycket av fibrer, jod, kalium, folat, B2-vitamin, B5-vitamin, B6-vitamin, magnesium och koppar.
Ät jordgubbarna som de är eller laga till dem:
Här är ett recept på jordgubbsbullar från Tasteline:
100 gram |
5 dl |
50 gram |
1 dl |
0,5 dl |
1 tsk |
15 dl |
Fyllning | ||
200 gram | ||
100 gram | ||
2 dl | ||
2 msk | ||
4 dl | ||
2 msk |
Tillagning
Ca 50 bullar
1. Smält smöret och häll i mjölken, värm till fingervarmt, 37 grader.
Smula ned jästen i en bunke och slå degspadet över. Rör om.
2. Häll över sirap, socker och salt. Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta
till en smidig deg.
3. Låt jäsa under bakduk ca 60 minuter.
4. Gör under tiden fyllningen. Rör samman smör, Philadelphiaost, florsocker
och vaniljsocker.
5. Skiva jordgubbarna och pudra potatismjölet över.
6. Arbeta ihop den jästa degen på mjölat bakbord och dela den i två
delar. Kavla ut varje degbit till ca 20×20 cm.
7. Fördela fyllningen jämnt över de båda plattorna. Vik plattorna
dubbelt och skär dem i remsor på ca två cm. Tvinna remsorna och gör en
knut av dem.
8. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter.
9. Vispa upp ägget med lite mjölk och pensla bullarna.
10. Strö jordgubbströssel eller pärlsocker över och grädda mitt i ugnen
i 225 grader ca 12 minuter.
Recept: Linnéa Seidel