Storkok på plåt – 7 middagstips

Storkok på plåt – 7 middagstips

En plåt och en ugn kan vara dina bästa kompisar i köket, speciellt för storkok då du vill laga stora mängder mat inför veckan, till många personer eller matlådor. Dessutom kan du nästan slänga in vad som helst och låta det sköta sig själv medan du fixar med annat. En minut mer eller mindre där inne gör inte lika stor skada som på spisen. Därför ger vi dig nu förslag på en matsedel inför veckan med 7 middagstips du tillagar på en plåt.

Storkok på plåt – 7 middagstips

1. Mozarellfylld kyckling med bacon och basilika (bild ovan).

Ingredienser, 6 pers:

– kycklingfiléer (ca 1,5 per person)

– 1-2 msk sojasås

– 4 st mozarellabollar

– 2 paket bacon

– 1 kruka basilika

– olivolja

– kryddor efter smak

– salt & peppar

Gör så här:

1. Häll en skvätt olivolja, sojasås och kryddor på en plåt med bakplåtspapper.

2. Gnid in kycklingen (+ ev. grönsaker) i olje/kryddblandningen och tillaga i ugn på 225° i ca 20 min.

3. Snitta kycklingen och se så att den inte är rosa. Peta in en skiva mozarella och basilikablad i skåran.

4. Rulla bacon (eller parmaskinka) runt kycklingpaketen och höj värmen på ugnen till 250°. In igen i ca 10 minuter tills skinkan fått fin färg och osten smält.

2. Nacchos med tacofärs och riven ost – perfekt snabblagad middag. Servera med grönsallad, salsasås, guacemole eller en kall sås av exempelvis turkisk yoghurt, salt och pressad vitlök.

3. Ugnsstekt falukorv. Gör grova skåror där du sprutar i senap, ketschup och riven ost. Tips – välj korv med hög kötthalt och släng på grönsaker och potatis på samma plåt!

4. Ugnsstekt röding (eller annan fisk). Ha riktigt smör eller olivolja på plåten som du sen gör en enkel och god gräddsås av tillsammans med fiskspadet. Ät förslagsvis med pressad potatis eller blomkålsris och grönsallad.

5. Lasagne. Går ju att variera köttfärsen med massor, t.ex. med quornfärs eller kycklingfärs. Koka köttfärsås med kött/vegofärs, passerade eller krossade tomater och kryddor. Varva lassagneplattor med färsen och ostsås, något du kan köpa färdig eller göra själv.

6. Ugnspytt av veckans rester. En passande maträtt i slutet av veckan. Skiva förslagsvis potatis, morötter, skinka och lök och lägg på en plåt. Ringla olivolja över, krydda med exempelvis timjan, salt och peppar. Rosta i ugnen på 225° till fin färg, ca 20 minuter.

7. Ugnsstekt laxfilé med flingsalt, dill, peppar och pressas citron. Vid sidan av potatis en massa härliga grönsaker. Praktisk och alltid lika god allt-på-en-plåt-rätt.

Smaklig spis!

 

Text och foton: Anna Lissjanis

Skriv ut recept
Storkok på plåt – 7 middagstips
Storkok på plåt – 7 middagstips
Votes: 4
Betyg: 4
You: 4
Betygsätt detta recept!
måltid Lunch, Middag
Portioner
måltid Lunch, Middag
Portioner
Storkok på plåt – 7 middagstips
Votes: 4
Betyg: 4
You: 4
Betygsätt detta recept!
Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras