Recept: Ugnsbakad lax med blomkålsmos

Recept: Ugnsbakad lax med blomkålsmos

Deltagaren i Sveriges mästerkock 2015, Frida Eriksson, bjuder på ett gott paleo-recept på ugnsbakad lax med blomkålsmos.

 

Recept: Ugnsbakad lax med blomkålsmos

4 personer

Ugnsbakad lax
600-700 gram lax
1 citron
1 knippe dill
1 st gullök
Salt & Peppar
2 msk smör (uteslutas vid strikt paleo)

Lägg laxen i en ugnssäker form. (Jag ringalde olivolja under för att undvika att den fastnar). Krydda laxen med salt & peppar, dill, lök och citronskivor. Klicka sedan på lite smör. Sätt in laxen på 175 grader. Jag använder alltid en termometer när jag lagar fisk/kött i ugn. Jag tycker att det är ett måste i köket eftersom jag hatar när maten man tillagar blir för torr. Laxen skall uppnå 55-58 grader. Jag tycker att den blir perfekt om man tar ut den när termometern visar 56 grader. Har man ingen termometer så skall laxen vara inne i ugnen i cirka 20 minuter. Men snälla ni ha koll på den, färsk lax skall inte vara torr!

Blomkålsmos
1 st blomkålshuvud
2 msk smör (uteslutas vid strikt paleo)
1 kryddmått muskot
1 kryddmått vitpeppar
Salt
1 näve ärtskott

Koka blomkålen med salt tills den blivit mjuk. Häll sedan av vattnet och mixa blomkålen slät med en stavmixer. Krydda sedan med muskot, vitpeppar och salt efter smak. Hacka sedan ärtskotten i mindre bitar och blanda i. 

Grillade tomater
2 st tomater alternativt ett gäng körsbärstomater
Olivolja
Några bald basilika
Salt & Peppar

Skiva tomaterna och lägg dem i en ugnsäker form. Ringa sedan på olivolja och krydda med svartpeppar och salt. Dela basilikan i mindre bitar och lägg på. Sätt in i ugnen på Grill i cirka 5-8 minuter. Tomaterna är klara när dem har fått lite färg. 

Recept och foto: Frida Eriksson, deltagare i Sveriges mästerkock 2015.

Skriv ut recept
Recept: Ugnsbakad lax med blomkålsmos
Recept: Ugnsbakad lax med blomkålsmos
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Portioner
Portioner
Recept: Ugnsbakad lax med blomkålsmos
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras