Recept: Nyttiga tillbehör till grillat

Äntligen är det hög tid att ta fram grillen och njuta av sommarens smaker. Kostexperten Yvonne Lundgren ger tre goda och nyttiga recpet på grilltillbehör. Perfekt till kött, fisk och fågel!

Tips för att grilla hälsosamt:
Sänk temperaturen i grillen om det går.
 
Vänd köttet ofta för att undvika att det bränns vid.
Sätt färg på tallriken! Våga mixa bär, grönsaker och frukt för att få rikligt med antioxidanter.
Gör egna såser och marinader. På så vis slipper du onödiga tillsatser.
Drick med måtta. Dryck i form av alkohol och läsk innehåller mycket kalorier. Satsa på mycket vatten, gärna smaksatt med lime eller citron.

Läs mer: Dietisten: Så grillar du gott och nyttigt

Nyttiga tillbehör till grillat

sites/default/files/Colslaw webb.jpg
Recept: Coleslaw

Ett krämigt och kripsigt tillbehör som får en syrlig smak genom grönt äpple. I orginalrecept används majonnäs, det har Yvonne bytt ut till kvarg för att göra en smalare variant!
 

Recept för 4-6 personer. 

Ingredienser:
ca ½ vitkålshuvud
3 stora morötter
1 grönt äpple

Dressing:
1-1,5 dl naturell kvarg
1 msk dijonsenap

Gör så här:
Riv vitkål, morötter och äpple. Blanda ihop ingredienserna i en stor bunke. Rör ihop kvarg och dijonsenap. Häll över dressingen och blanda samman allt.

sites/default/files/Rotfruktsgratäng webb.jpg

Recept: Rotfruktsgratäng
God gratäng baserad på både rotfrukter och potatis. Rotfrukter innehåller bra kolhydrater, vitaminer, mineraler och fibrer som ger bra mättnadskänsla och som gör att tarmarna arbetar bra. Havregrädde och havremjölk kan bytas ut till den mjölk du föredrar!

Recept för 4 personer.

Ingredienser:
150 g palsternacka
150 g morot
150 g rotselleri
300 g potatis
1 gul lök
3 dl havregrädde
2 dl havremjölk
2-3 vitlöksklyftor
salt och peppar

Gör så här:
Skiva rotfrukter och lök tunt, lägg i en ugnsfast form med hög kant. Rör ihop grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar i en skål. Häll blandningen över rotfrukterna och gratinera i ung ca 45-50 minuter på 200 grader.

 


sites/default/files/Potatissallad webb.jpgRecept: Potatissallad
Nyttigare och godare än den färdiga potatissalladen som återfinns i kyldisken. Med sparris och avokado får du i dig både vitaminer och nyttiga fetter.

Recept för 4 -6 personer.

Ingredienser:
½ – 1 kilo färskpotatis
1 knippe grön sparris
1 knippe rädisor
2 st avokado
dill
2-3 dl gräddfil
1 dl kvarg

Gör så här:
Koka potatisen och låt den svalna. Koka eller stek sparrisen i lite olivolja. Skär sparris och avokado i bitar och rädisor i skivor. Blanda gräddfil och kvarg. Klipp i önskad mängd dill och blanda samman. Häll röran över potatisen och blanda försiktigt runt. Häll de andra grönsakerna över potatisen och toppa med lite dill.

Recept och foto från Yvonne Lundgren som är kostrådgivare och driver företaget Kropp och Kost. I bloggen ”Hälsa utan quickfix och dieter” ittar du fler recept och smarta kosttips. 

Skriv ut recept
Recept: Nyttiga tillbehör till grillat
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Portioner
Portioner
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.