Nyårsförrätter: Tunnbrödskorgar och laxrullar

Nyårsförrätter: Tunnbrödskorgar och laxrullar

Här är ett gott recept för alla som gillar kombinationen tunnbröd och lax!

Som jag skrev om igår, så är vi i vår familj inte direkt kända för att vara “sist på festen”. En strategi vi kör på nyårsafton för att hålla oss vakna är att servera många små rätter/plockmat/mat som tar lång tid att äta istället för en mastig trerättermeny. På så sätt kan vi äta lite när vi känner för det, och utan att bli så “däst och mätt” att man har svårt för att hålla sig vaken om man sätter sig i soffan. Denna plockmat kan dessutom ätas stående – perfekt! För en sak jag aldrig lyckats med (än) är att somna stående. Så idag har det nu förberetts för lite förrätter/småplock inför morgondagen. Här kommer grundstommarna – vad ni väljer att servera till är upp till er – endast fantasi och smakpreferenser sätter gränserna!

Tunnbrödskorgar

 Valfritt vitt hårt tunnbröd (viktigt att det är HÅRT) – jag föredrar Gene tunnbröd.

1. Koka upp en vid kastrull med vatten, placera ett galler ovanpå (jag brukar ta ugnsgallret). Viktigt att vattnet kokar hårt så att ångan når upp till gallret.
2. Placera en skiva tunnbröd ovanpå gallret (om du, som jag, använder Gene’s, så delar jag en stod på två där den är “perforerad” för detta).
3. Känn efter när brödet blivit lite mjukt, så mjukt att det går att skära i med vass kniv utan att det spricker.
4. Lägg upp på skärbräda och skär snabbt i två eller fyra bitar (beroende på hur stoda korgar du vill ha). Jag delar på fyra.
5. Lägg tillbaka bitarna på gallret och värm ytterligare tills bitarna är så mjuka att de går att forma (tänk nästan som “mjukt tunnbröd”).
 
6. Tryck snabbt ner varje bit (en i taget) i valfritt glas/skål. Jag brukar ta små “snapsglas” – det ger lagoma portionsbitar.
7. Låt korgarna stelna några minuter i glasen/skålarna innan du plockar ut dem. 
8. Upprepa steg 2-7 beroende på hur många korgar du vill göra.
9. Voila – nu har du små tunnbrödskorgar att fylla med valfri röra eller sallad!
 
Kan förberedas flera dagar innan och förvaras i en plastlåda med lock. 

Baserat på att jag använt Gene-tunnbröd och därmed får ut 16 korgar per stort ark blir näringsvärdet per korg:

Laxrullar, cirka 12 bitar
200 gram skivad kallrökt lax
100 gram färskost med pepparrotssmak (jag valde Philadelphia 11%), men annan smak/färskost går givetvis lika bra

1. Bred ut aluminiumfolie och lägg täck sedan med plastfolie
2. Lägg över laxskivorna på plasten (ofta går det att “lyfta över” direkt från den papptallrik de ligger på när man köper laxen). Annars lägger du skivorna tätt och lite omlott så att de bildar en rektangel.
3. Bred ut färskosten jämnt över hela laxrektangeln.
4. Rulla ihop laxen (tänk rulltårta eller sushi-rulle) så att plasten täcker på utsidan. 
5. Rulla sedan aluminiumfolien runt plastrullen (det gör att den hållet formen bättre)
6. Förvara i frysen cirka 1 timme innan servering -(eller om du förbereder rullen i förväg – ta ut den cirka 30 minuter innan du skär upp den så att den inte är stenhård).
7. Skär upp i portionsbitar (cirka 1 cm tjocka), garnera med lite gräslök eller dill och servera!

Baserat på ovan ingredienser, så blir näringsvärdet per bit:

 

Vill du ha fler tips på mat, snacks och enkla recept? Läs mina tidigare inlägg:

 

 

 

 

– Chokladfondant (gluten-, laktos- och sockerfri)
– 
Fransk chokladmousse (gluten-, laktos- och sockerfritt)
– 
Fondue (varierbar i oändlighet!)
– 
Fröknäcke (gluten-, laktos-, ägg-, och sockerfritt)
– 
Ishavsröra (gluten- och sockerfritt)
– 
Kesoostkaka (gluten- och sockerfritt)
– 
Kokostoppar (gluten-, laktos- och sockerfritt)
– 
Mangosorbet (gluten-, laktos-, ägg- och sockerfri)
– 
Parmesanflarn (gluten-, ägg- och sockerfritt)
– 
Ugnsbakade päron med mintchoklad (gluten-, ägg- och sockerfritt)

Snacks/tilltugg:
 
 
– Energipraliner med choklad och jordnötter
– 
Marsipan- och chokladkulor
– 
Rostade edamamebönor
– 
Trillingnöt
 
– Ugnsrostade nötter med smaksättning

Skriv ut recept
Nyårsförrätter: Tunnbrödskorgar och laxrullar
Nyårsförrätter: Tunnbrödskorgar och laxrullar
Votes: 1
Betyg: 4
You:
Betygsätt detta recept!
Portioner
Portioner
Nyårsförrätter: Tunnbrödskorgar och laxrullar
Votes: 1
Betyg: 4
You:
Betygsätt detta recept!
Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras