Grodda egna grönsaker varför och hur

Grodda egna grönsaker

Att grodda själv ger dig både närodlade, ekologiska och nästan gratis grönsaker. En lyx att ha hemma i ditt eget kök, att följa hur ett litet frö blir till en grodd som gör dig både lyckligare, gladare och friskare. Här kan du läsa om hur groddar boostar hälsan på 5 sätt och hur du odlar dina egna.

5 hälsofördelar med groddar

1. Groddar har hög enzymaktivitet som ger dig livskraft.

2. Innehåller alla essentiella aminosyror.

3. Håller tarmen igång. Groddar innehåller rikligt med fibrer.

4. Rika på kalium, ett mineral som påverkar muskel- och nervfunktioner.

5. Groddar kan liknas vid en katalysator i kroppen, som ökar kroppens egen förmåga att omsätta näring.

Frön, bönor och linser som passar att grodda är exempelvis alfalfa, gröna linser, mungbönor, belugalinser, broccolifrön och det är enkelt att grodda själv. Enkelt gott och nyttigt. Från frö till grodd ökar också näringsinnehållet och enzymaktiviteten, som hjälper oss att bryta ner maten och ta upp andra näringsämnen. Dessutom är det bra för plånboken att grodda själv.

Det finns speciella groddlådor att köpa i hälsokostaffären eller på internet. En groddlåda underlättar groddandet och kan vara en bra investering om man vill grodda ofta.

Grodda – så gör du:

1. Ta 1 dl frön eller bönor till 5 dl vatten. Groddar du mindre frön som t.ex. alfalfafrön, vitlöksfrön eller rädisefrön tar du 2 msk till 5 dl vatten.

2. Blötlägg fröna eller bönorna i 8–12 timmar (mindre fröer som alfalfafrön behöver endast 4 timmar). Häll av blötläggningsvattnet och skölj frön/bönor noga i en finmaskig trådsil.

3. Lägg tillbaka fröna/bönorna i en glasburk eller skål.

4. Täck över så att det blir mörkt för groddarna, dock utan att göra lufttätt. Du kan till exempel använda en handduk eller ställa in groddarna i ett mörkt skåp.

5. Skölj frön/bönor med ljummet vatten minst en gång om dagen. Låt dem rinna av ordentligt.

6. När grodden har börjat kika fram kan du fortsätta att gro dem i dagsljus, det tar vanligtvis 3–5 dagar, beroende på sort.

7. Förvara groddarna i kylskåpet där de håller i minst 5 dagar. Fortsätt att skölja dem en gång om dagen.

Recept ur boken “Superfood boost – maxa din hälsa med enkla, snabba mellanmål” av Erica Palmcrants Aziz.

Foto: Bianca Brandon-Cox

Skriv ut recept
Grodda egna grönsaker
Grodda egna grönsaker
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
måltid Lunch, Middag
specialkost Vegetariskt
kcal 0-199
Portioner
måltid Lunch, Middag
specialkost Vegetariskt
kcal 0-199
Portioner
Grodda egna grönsaker
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras