Festlig 3-rätters nyårsmeny

nyårsmeny

Ett nytt, spännande år närmar sig, vilket vi såklart vill fira på godaste sätt. Här har vi dukat upp med recept för en festlig nyårsmeny.

Bjud på en nyårsmeny med tre lyxiga rätter som både är dekorativa och smarriga. Vad sägs om ägg benedict, stekt gös med rödvinsky och svartrötter, toppat av söta små cheesecakes i portionsformar?

Festlig 3-rätters nyårsmeny

nyårsmeny

Förrätt: Ägg benedict

Ingredienser, 4 portioner:

Hollandaisesås

  • 200 g Arla® Svenskt Smör
  • 2 äggulor
  • 2 msk vatten
  • ½ tsk worcestersås
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 krm salt

Pocherade ägg

  • 4 ägg
  • 2 msk ättiksprit 12%
  • 1 liter ½vatten
  • 1 msk salt

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt det svalna något.
  2. Vispa ihop äggulor, vatten, worcestershiresås och citronsaft i en liten kastrull. Ställ den i större kastrull med sjudande vatten och vispa till blandningen tjocknat.
  3. Ta kastrullen från vattenbadet och tillsätt smöret i en tunn stråle under kraftig vispning. Ta inte med bottensatsen. Smaka av med salt
  4. Häll ättikan 4 små koppar. Knäck försiktigt ett ägg i varje kopp och låt dra ca 10 min.
  5. Koka upp vatten och salt i en vid kastrull. Drag av från spisen och vispa runt i vattnet till en virvel.
  6. Häll snabbt i äggen mot kanten av kastrullen. Låt dra 2-3 min. Lyft upp äggen med en hålslev. Stek brödskivorna i smör och lägg upp på tallrikar. Lägg ett ägg på varje brödskiva och toppa med hollandaisesås och ev dill.

Recept och foto: Arla

Huvudrätt: Stekt gös med rödvinsky och svartrötter

Ingredienser, 4 portioner:

  • 4 st 125 g gösfilé med skinn
  • 400 g skalade svartrötter
  • 100 g skalad och tärnad mandelpotatis
  • 100 g det vita på en purjolök
  • 4 dl vatten
  • 2 dl utblandad mörk köttfond eller på buljongtärning
  • 1/2 flaska Masi Campofiorin brut 2014
  • 1 st skivad gullök
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 lagerblad
  • 5 svartpepparkorn
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 stjälk skivad blekselleri
  • 1 st tärnad morot
  • 2 st kungsmusseron
  • 1 st skivad vitlök
  • 1 citron
  • vattenkrasse till servering
  • olivolja för stekning
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Börja med rödvinskyn. Stek löken på medelvärme i en kastrull tills den blir brun och söt i smaken, tillsätt bleksellerin och morot och fortsätt bryna tills dom är mjuka, ca 20 min.
  2. Tillsätt nu tomatpurén och fördela den i blandningen och bryn ytterligare 5 min.
  3. Tillsätt sedan lagerblad, svartpepparkorn och torkad timjan. Häll på rödvinet och köttfond.
  4. Mata med mer vin, så mycket vin det går under matlagningen men minst 1/2 flaska i allafall.
  5. Låt den småputtra tills det har reducerats till 1/3 sila sedan av och håll varmt till servering.
  6. Gör stuvningen till svartrötterna, den här är laktosfri och görs på en mandelpotatiskräm/sås istället för mjölk och grädde.
  7. Skiva det vita på purjolöken och svetta den i olivolja tills den blir mjuk.
  8. Tillsätt mandelpotatisen och smaka av med salt och peppar. Häll på vattnet och koka på svag värme tills potatisen har kokat sönder.
  9. Mixa stuvningen med en mixerstav eller stand mixer till en slät krämig sås.
  10. Dela dom skalade svartrötterna i 5 cm stavar och lägg i dom i såsen och låt dem koka på svag värme tills dom är mjuka ca 30 minuter.
  11. Värm olivolja i en stekpanna och lägg i den skivade vitlöken och stek den så att smakerna kommer ut i pannan.
  12. Dela på svamparna och stek dom i olivoljan på medelhögvärme tills dom mjuknar lite. Salta och peppra och avsluta med att pressa en citron över dem i stekpannan. Ta upp och håll varmt till servering.
  13. Salta fisken 10 minuter innan stekning, sedan i en het stekpanna stek gösen på skinnsidan först i ca 5 min. Vänd och stek ca 30 sekunder på köttsidan ta upp och låt den vila innan servering.

Recept: Sebastian Schauerman

Foto: Fabian Björnstjerna

Efterrätt: Cheesecake i portionsformar – toppade med bär

Ingredienser, 4 portioner:

  • 100 g färskost te.x Philadelphia
  • 1 äggulor
  • 1/3 dl strösocker
  • 1/3 msk vaniljsocker
  • 1 st äggvitor
  • 1 dl grädde
  • 5 g hallon + 2 msk florsocker
  • 300 g mixade blåbär
  • 1/6 pkt digestiv eller efter smak och tycke
  • 1 msk mjukt smör
  • Mazarinformar / muffinsformar
  • Serveras med färska bär

Gör så här:

  1. Mixa eller smula digestivkexen till fina smulor och rör ihop med smöret.
  2. Täck botten på formarna med smulorna. Har du tunnare muffinsformar är ett tips att lägga dessa i en sådant här fast muffinsjärn – så att inte kanterna ger vika och cheesecaken flyter ut.
  3. Separera äggulor från äggvitor i olika bunkar.
  4. Mixa hallon och florsocker, till en slät smet.
  5. Blanda äggulorna med färskost, vaniljsocker och strösocker tillsammans till en slät smet.
  6. Fördela sedan äggsmeten i 2 bunkar. Och rör ner blåbärspuren i ena och de mixade hallonen i den andra.
  7. Vispa grädden i en skål och vispa den till ett ganska hårt skum, som du sedan vänder ner i äggule- blandningen ( fördela då hälften i ägguleblandningarna.
  8. Vispa äggvitor till ett hårt skum (du ska kunna hålla bunken upp och ner, och äggvitorna ska inte rinna ut ) och vänd sedan ner dem i också, hälften i varje smet.
  9. Häll upp smeten i formen och täck med folie och ställ i frysen i ca 5 – 6 timmar.
  10. Ta fram en tjugominuter innan den ska serveras.
  11. Blir det krångligt så kan man ju bara göra en smak i taget, och dubbla smaksättningen.

Recept: Jennys Matblogg

Foto: Jennys Matblogg

Hoppas du hittar något du giller ur vår nyårsmeny.

GOTT nytt år!

Skriv ut recept
Festlig 3-rätters nyårsmeny
nyårsmeny
Votes: 3
Betyg: 3.67
You:
Betygsätt detta recept!
tillfälle Nyår
kcal 500 -
Portioner
tillfälle Nyår
kcal 500 -
Portioner
nyårsmeny
Votes: 3
Betyg: 3.67
You:
Betygsätt detta recept!
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.