Citrontårta med rabarber och vallmofrön – recept inför midsommar

citrontårta

Bjud på en fantastiskt vacker och god citrontårta i midsommar! För extra klassisk stämning passar den fint att dekorera med jordgubbar.

Här hittar du en fräsch och god citrontårta med bottnar smaksatta med citron- och vallmofrö, fyllning av rabarbergrädde och lemoncurd. På det ett täcke av citrongrädde och garnering av trädgårdsblommor och macarons, eller om du önskar byta ut det mot jordgubbar. En riktig sommardröm till tårta!

SommartårtaI receptet använder vi mest sötströ för dig som vill undvika raffinerat socker i din citrrontårta, men går lika bra att använda vanligt strösocker om du vill.

Citrontårta med rabarber och vallmofrö

Citron- och vallmofröbottnar

  • 3 ägg
  • 3 dl sötströ
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl kokt vatten
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk vallmofrön
  • zest från 1 citron

Gör så här:

    1. Sätt ugnen på 175°C. Smöra och bröa eller täck en form med bakplåtspapper (klipp ut en cirkel till botten och remsor till kanterna).
    2. Vispa ägg och socker poröst. Vänd i mjöl och bakpulver.
    3. Tillsätt kokt vattnet och rör om.
    4. Rör ner vallmofrön och riv ner citronzesten.
    5. Grädda mitt i ugnen 40-45 min.
    6. Låt svalna och skär sedan till 3 st bottnar.

Sommartårta

Lemoncurd

  • 2 ekologiska citroner (zest + saft)
  • 2 äggulor Använd gärna ekologiska ägg för gulare färg. 
  • 1 ägg
  • 2 dl sötströ
  • 100 g smör

Gör så här:

  1. Tvätta citronerna. Riv skalet fint och pressa ut juicen.
  2. Vispa äggulor, ägg och socker några minuter i en skål. Ställ skålen i vattenbad och tillsätt citronskal och -juice. Rör tills krämen tjocknat, ca 15 minuter.
  3. Skär smör i bitar. Klicka i smöret under omrörning tills det smält. Låt svalna. Förvara i kylskåp.

Rabarbergrädde

  • 250 g rabarber
  • 0,75 dl vatten
  • 0,25 dl sötströ
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,75 msk potatismjöl
  • 5 dl grädde

Gör så här:

  1. Skär rabarbern i bitar. Koka upp tillsammans med vatten, socker och vaniljsocker.
  2. Låt puttra tills rabarbern blir mjuk. Vispa grädden under tiden.
  3. Blanda ner potatismjölet i kompotten och låt puttra en stund till.
  4. Låt kompotten svalna och blanda sedan med den vispade grädden.

sommartårta
Citronmacarons att toppa din citrontårta med

  • 120 g äggvita, uppdelat i två skålar
  • 35 g sötströ
  • 150 g sötströtill sockerlag
  • 50 g vatten
  • 150 g mandelmjöl
  • 150 g floursocker al. sockerfri variant
  • Zest från 1 citron

Fyllning: Smörkräm

  • 150 g rumstemperarat smör
  • 2 dl florsocker / sockerfri variant
  • 1 st äggula
  • 1 st vaniljstång
  • 2 msk lemoncurd

Gör så här:

    1. Mixa madelmjöl och florsocker till ett fint pulver.
    2. Blanda vatten och 150 gram strösocker i en kastrull. Koka upp till 118 grader.
    3. Medan sockerlaget kokar upp börjar du vispa 60 gram äggvita till mjukt ett skum med en ballongvisp. Tillsätt 35 gram strösocker under vispning.
    4. När sockerlagen nått rätt temperatur, häll den i marängsmeten med vispen  på mellanhastighet. Häll ganska snabbt eftersom sockret lätt stelnar.
    5. Höj hastigheten och vispa marängen tills den är kommit ner till rumstemperatur och är glansig. Det kan ta 15-20 minuter. Marängen ska vara seg och tjock i konsistensen. Färga marängen med citrongul pastafärg.
    6. Rör ner den andra äggvitan i mandelmjölet. Riv ner zest från 1 citron. Vänd ner marängen i mandelblandningen. Vänd till en jämn smet.
    7. Prova att klicka ut en sked smet på bakplåtspappet. Den ska flyta ut så att ytan blir slät men fortfarande hålla formen.
    8. Trä en spritspåse över en kanna eller liknande och fyll påsen med marängsmeten. Spritsa jämna klickar på bakplåtspappret.
    9. Låt macaronsen stå och torka i 30-60 minuter. De ska vara lite torra på ytan innan de gräddas. Sätt ugnen på 150 grader under tiden och grädda sedan macaronsen i 13-14 minuter. De ska inte få färg i ugnen då gräddas de för hårt.

Smörkräm

    1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
    2. Bland ihop florsocker, vaniljfröna och vaniljsockret och vispa det poröst med smöret. Tillsätt äggulan och fortsätt vispa lite till. Smaksätt med lemoncurd.
    3. Spritsa smörkräm på macaronsen och sätt ihop dem.

 

Sommartårta

Sommartårta

Recept och bilder: Fridas Kök

Skriv ut recept
Citrontårta med rabarber och vallmofrön
citrontårta
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
måltid Efterrätt
tillfälle Midsommar
kcal 400-499
Portioner
Ingredienser
måltid Efterrätt
tillfälle Midsommar
kcal 400-499
Portioner
Ingredienser
citrontårta
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.