För Maria Akraka, som under många år var en av Sveriges bästa medeldistanslöpare, är sommaren den bästa tiden att träna. Och under semestern tränar hon gärna mer. Här är hennes bästa löptips för sommaren!
– Även om bra utrustning och smarta träningsupplägg underlättar, så finns det inga genvägar för den som vill löpa lättare. Det absolut viktigaste är att man springer. Löpningen i sig bygger löpstyrka. Det blir lättare att springa ju mer man springer, säger Maria Akraka, som tidigare i år gav ut träningsboken ”Den magiska milen”.
Hon konstaterar:
– För de flesta är det väldigt fysiskt jobbigt i början. Man måste trycka sig igenom några pass innan det blir bättre. Men träningen i sig föder färdighet och positivism.
Så hur gör man för att motivera sig att ta den där löprundan, gång på gång?
– Man måste ha klart för sig varför man vill springa. Ett mål, helt enkelt. ”Varför ska jag springa över huvud taget?” När motivationen tryter har man svaret på denna fråga att falla tillbaka på. För många kan det vara en stor utmaning att orka fem kilometer. Andra kan ha som mål att springa ett antal kilometer på en viss tid. Man kan också ha ett viktmål, sikta på att må bättre rent allmänt, eller att få någon annan att börja motionera.
Maria Akraka ger rådet att sätta sig ner med papper och penna. Tänk efter varför du vill träna. Skriv ner plus och minus, varför och varför inte.
– När man sedan har en tydlig bild av vart man vill komma kan man göra smarta träningsupplägg, det underlättar självklart
För några år sen var det för resultatens skull som Maria Akraka sprang. Numera har hennes eget mål med det stora intresset för hästar att göra.
– Jag vill kunna hålla på med mina travhästar hela livet. För att kunna det måste man vara i hyfsad form.
En vanlig träningsrunda för Maria i dag är mellan åtta och elva kilometer. Sin löparupplevelse förhöjer hon med någon löplapp samt musik eller ett radioprogram i lurarna. Och för att på ett smidigt sätt förvara mobilen, hörlurssladden, nycklar och kreditkort använder sig Maria av IQ-bältet som också fungerar som reflexväst.
– Bältet förhöjer träningsupplevelsen. Nu är det slut med sladdar som fladdrar. Och bältet fungerar lika bra för travkörning, ridning och cykling, säger hon.
Tränar du mer eller mindre på semestern?
– Mer! Fem dagar i veckan blir det på ledigheten. På semestern packar jag löparskorna och IQ-bältet. Då klarar jag mig, säger Maria Akraka.