Frukt och grönt minskar risken för bröstcancer

Frukt och grönt minskar risken för bröstcancer

Morotsjuice är inte sällan en oönskad dryck vid frukostbordet. Men det kan vara läge att tänka om. Färgen på mat kan nämligen ha betydelse om du vill sänka risken för bröstcancer.

Röda, gula och andra färgglada grönsaker och frukter har visat sig påverka risken att drabbas av bröstcancer. I en forskningsrapport från Journal of the Nation uppmanas kvinnor att ha ett högt karotenoidintag och äta mängder med gula, röda och rejält färgade frukter och grönsaker så som morötter, potatis, spenat och kål.

 Forskare har nämligen sett ett samband mellan människor som äter riktligt med dessa nyttigheter och en minskad risk för bröstcancer.  I studien användes data från 3000 deltagare och från deltagarnas blodprov mättes karotenid-mängden.

För de deltagare som hade höga halter av karotenoider i blodet visade sig ha 15-20% lägre risk för bröstcancer i jämförelse med de som hade låga värden av karotenoid.

Enligt forskarna vid Harvard School of Public Health är sambandet i det närmaste linjärt och att ju högre nivåer av Karotenoid som finns i blodet desto lägre risk är det att drabbas av bröstcancer.

Redaktionen

SportHälsa

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras