Expertens bästa tips inför Tough Viking

Expertens bästa tips inför Tough Viking

Dags att börja träna inför Tough Viking! SportHälsa’s träningsexpert Malin Bengtsson som coachar deltagare inför Tough Viking, ger sina bästa tips på hur du förbereder dig och klarar av det tuffa hinderbaneloppet.

TOUGH VIKING

är Nordens största Obstacle Race och består av ett antal hårda, blöta och utmanande kilometrar fyllda med massor av brutalt stora hinder designade av specialister inom Kustjägarkompaniet. Hindren är konstruerade för att ge deltagarna maximal utmaning och utgörs av bland annat eld, is, el, taggtråd, lera, vass, armgång och amerikanska fotbollslag.

Tough Viking:
Åre: 5 km, 21 mars
Göteborg: 8 km, 25 april
Stockholm: 8 km, 9 maj
Oslo: 5 km, 30 maj
Stockholm: 15 km, 29 aug
Malmö: 10 km, 19 sep
Levi, Finland: 5 km, 14 mars
Kaisaniemi, Finland: 12 km, 5 sep

Mer information: toughviking.se

Tough Viking är Nordens största Obstacle Race och består av ett antal hårda, blöta och utmanande kilometrar fyllda med stora hinder designade av specialister inom Kustjägarkompaniet. Första racet går i Åre den 21 mars, därefter väntar Göteborg, Stockholm, Osla, Malmö och även två lopp i Finland. Tough Vikings bana är mellan 5-15 kilometer lång och konstruerad för att ge deltagarna maximal utmaning. Det gäller att ta sig igenom eld, is, el, taggtråd, lera, vass, armgång och amerikanska fotbollslag. En av de som coachar deltagare inför Tough Viking är personliga tränaren Malin Bengtsson. Vilken är den största utmaningen med hinderbanetävlingar som Tough Viking?

– Den fysiska utmaningen beror lite på vilken grundfysik man har. Hinderbanor som Tough Viking kräver en kombination av kondition, uthållighet, styrka, explosivitet och en hel del smidighet. Monkeybar och moment som kräver överkroppsstyka är en utmaning för många. Är det första gången man ska springa Tough Viking tror jag att den största psykiska utmaningen är att man inte riktigt vet vad som väntar, förutom att det kommer att bli tufft och jobbigt. Men när man väl har tagit sig igenom Tough Viking och kommit i mål, då är känslan helt underbar!

sites/default/files/Malin_3.jpgMalin Bengtsson

Vilken träning rekommenderar du att man bör satsa på inför Tough Viking?
– Utgå alltid från dig själv och ditt utgångsläge. Generellt så tycker jag att man bör satsa på en blandning av intervaller, distanspass, tunga basövningar i gymmet varvat med uthållighetsstyrka där hela kroppen får arbeta. Sedan är det bra att köra grenspecifik träning som exempelvis monkeybar.

Malins tips på utrustning inför Tough Viking

Skor. Att springa ett Tough Viking i en vanlig löparsko fungerar bra för de flesta. Man ska dock tänkta på att en vanlig sko suger åt sig vatten och lera. Om du har möjligheten så välj en lätt sko som gärna är anpassad för vatten eller trailrunning. Då får du bra grepp och materialet suger inte åt sig vätska som gör att skon blir tung att springa med.

Handskar. Många rekommenderar att ha handskar för att få bättre grepp under Tough Viking. Jag tror att man klarar sig ganska bra utan däremot det kan vara skönt att ha när man tar sig över väggar och monkey bars (armgång i luften). 
Gym eller cykelhandskar med korta fingrar. Cykelhandskarna är ofta gjorda i ett tunnare material än de man har i gymmet. Får man tag på receiverhandskar som används i amerikansk fotboll så har de riktigt bra grepp.



Kläder. Ju mindre du har på dig när du springer Tough Viking – desto bättre, för mycket tyg är bara vara i vägen. Välj kläder som torkar snabbt och sitter bra även när det blir blött och lerigt. Undvik bomullsplagg och satsa på dry-fit kläder. Tänk på att shorts med fickor lätt kan fastna i något och fyllas med vatten och lera när du springer Tough Viking. Använd gärna långa kompressionsstrumpor. Vaderna kommer att få jobba under loppet, särskilt om det blir lerigt. De här strumporna hjälper till som stöd och får blodet att röra på sig.  

Knä och armbågsskydd. Det kommer att vara tre olika kryphinder under Tough Viking. Vad jag har hört så är oftast knä- och armbågsskydd bara i vägen och blir blöta och tunga. Vad du än beslutar dig för så kommer du att ta dig igenom hindret, gör det som känns bäst för dig.





Malin tips för att klara Tough Vikings hinder:

Berlinmuren. Består av tre höga väggar efter varandra. Det brukar finnas en liten list som man kan kliva på för att nå högst upp på väggen. Om du springer i lag så är det bästa sättet att lyfta upp ena foten när du hänger raklång och låta en lagkompis sätta sina händer under din fot och trycka uppåt samtidigt som du sätter första det ena benet över väggen, följt av det andra. Sänk dig ner och hoppa sista biten, det är det säkraste sättet att ta sig över. Man kan även hoppa ner, ska du göra det så tänk på att ta stöd med båda armarna, sänk dig ner likt en dips samtidigt som du trycker ifrån med ena foten från väggen när du hoppar, försök landa mjukt. Det är dock en högre skaderisk att göra så här för du vet inte hur marken du landar på ser ut samt hur trötta dina muskler är för att klara ta emot din tyngd. Om du springer själv så brukar det finnas funktionärer som kan hjälpa till. En annan variant är att komma med lite fart och ta sig över muren själv.



Monkey bar (armgång). Jag skulle säga att detta är ett av banans svåraste hinder, särskilt om man har dåligt grepp och överkroppsstyrka. Det finns två taktiker, antingen så tar man en pinne i taget eller så svingar man sig och tar varannan. Det första tar lite längre tid men är säkrare då du hela tiden har en hand som räddar upp om du skulle tappa greppet med den andra. Det kan bli halt på pinnarna då det är många blöta och leriga personer som tar sig över.



Isbadet. Detta är ett väldigt uppfriskande hinder, mitten är avgränsad med en stock som du måste ta dig under för att fortsätta upp ur isbadet. Du vill ta dig igenom detta hinder så snabbt som möjligt. Ta ett långt hopp och försök landa nära mitten, ta dig under avgränsningen och upp ur isbadet. Börja springa så fort som möjligt igen för att få upp värmen i kroppen.

Elchocken. Detta är banans sista hinder och mångas fasa. Gör inte misstaget att försiktigt försöka undvika eltrådarna. Du kommer få stötar och det kommer att göra ont. Dra av plåstret och få det överstökat så fort du kan!




Sista tipset. Ta inga onödiga risker vid hinder som du känner dig osäker på, detta är ett uthållighets- och äventyrslopp som är till för att testa styrka, uthållighet, mod och kamratskap. Målet ska i första hand vara att ta er i mål. Glöm inte bort att skapa minnen och ha roligt!

Läs mer: Krister Sellmans bästa tips inför Toughest
Vill du anlita Malin inför Tough Viking? Läs mer här.

 

Foto: Anna Tärnhuvud
Text: Redaktionen

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.