Aspartam eller socker? Meningarna går isär, men vad säger forskarna? Här har bloggaren Anna Ekvall luskat fram fakta om det omdebatterade sötningsmedlet.
Aspartam är ett sötningsmedel som kan användas istället för socker i lightprodukter. Det ger 4 kcal per 100 g utan någon kariespåverkan och heller inget blodsocker- eller insulinsvar. Sötningsmedlet är uppbyggt av de två aminosyrorna fenyalanin och asparaginsyra som också byggstenar i många proteiner i vår normala kost. Ofta kan man läsa på produkter som innehåller aspartam: ”innehåller en fenyalaninkälla”. Som jag tidigare sa så är fenyalanin en av de 20 aminosyror som kroppen behöver varje dag för att fungera. Fenyalanin är dessutom en av de 8 aminosyror som måste tillsättas via kosten. Både kyckling och mjölk innehåller fenyalanin till exempel.
Aspartam eller socker? Vad ska du välja med tanke på hälsan?
Det finns ingen forskning på att aspartam skulle ge en ökad risk för cancer, huvudvärk, att det skulle göra dig blind eller att det på något sätt skulle vara farligt för din hälsa! Däremot finns det oerhört mycket forskning på att socker är skadligt för din hälsa. Vi hakar väldigt lätt upp oss på att ett fabriksproducerat sötningsmedel skulle vara skadligt, men fundera då istället på vad socker faktiskt gör med din kropp.
Dock vill jag avsluta med att överkonsumtion av aspartam (eller andra sötningsmedel och socker) inte är bra ur någon synvinkel. Svenskt ”lagom” är som vanligt bäst. Vatten är helt klart den bästa drycken i de flesta fall, men skulle sötsuget slå till är en dryck sötad av aspartam bättre än socker tycker jag.
Text: Anna Ekvall
Låter bra. Men vad gäller för Stevia? Vore intressant att veta.