Sätt ugnen på 200 grader.
Koka upp vatten, florsocker och smör i en kastrull.
Vispa i mjöl och vispa tills smeten släpper bottnen.
Låt smeten svalna något och vispa ner ett ägg i taget och tillsätt en nypa salt.
Gör i ordning en spritspåse försedd med tandad tyll och lägg smeten i spritspåsen.
Spritsa ut petit-chouerna på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter tills petit-chouerna känns lätta och luftiga.
Låt dem svalna på galler.
Häll alla ingredienser till vaniljkrämen (utom vaniljen) i en kastrull. Värm på medelhög värme under konstant omrörning tills det börjar koka. Låt det sjuda i nån minut under omrörning och tag sen från värmen.
Sila krämen ner i en bunke och tillsätt vaniljen. Sätt plastfolie över, tätt intill krämen och låt den sedan stelna i kylen.
Fyll i med hjälp av en spritspåse.
Doppa i choklad eller häll chokladen över profiterolesen.