Värm ugnen till 200°. Smörj en plåt med 12 muffinformar eller ställ ut pappersformar på en vanlig plåt.
Rör ihop havregryn, sötströ, kanel, salt och bakpulver i en stor skål.
I en separat skål – vispa ihop mosade bananer, olja, ägg och vaniljpulver väl. Tillsätt sedan även mjölk.
Häll mjölkblandningen över havreblandningen och rör om. Smeten ska vara lös.
Använd en glass-skopa eller skål för att fylla de färdiga muffinsformarna hela vägen till toppen. Se till att varje form är jämnt fylld med havreblandning och vätska.
Strö över chokladbitar eller vad du önskar och baka i ca 20-25 minuter eller tills de är lätta och bara bruna på kanterna. O.b.s. – baktiden kan vara lite längre om du använder pappersformar.
Om du använde pappersformar, låt kopparna svalna helt för att lättare avlägsnas. Om du använde muffinsplåt, låt dem sitta i ca 5-10 minuter innan du tar bort dem från plåten.