Funktionell träning

När jag styrketränar brukar jag göra vissa övningar på balansboll, pilatesboll, balansplatta eller liknande, för att koppla in fler muskler och få in balansträning samtidigt. Detta är ett sätt att träna funktionell träning på.

Funktionell träning blivit en populär träningsform de senaste åren, både bland vanliga motionärer och elitidrottare. Funktionell styrketräning innebär att man utvecklar styrka, rörlighet, balans och koordinationsförmåga med övningar som aktiverar många olika muskler samtidigt. Detta skiljer sig från mer klassiska bodybuildningsövningar som exempel bicepcurls, där man är ute efter att isolera en eller ett fåtal muskelgrupper vid varje övning. Med denna träning är målet att snarare få en funktionell kropp för ett specifikt ändamål och inte att bygga en större muskelvolym, vilket är det vanligaste målet för många styrketräningsutövare och bodybuilders.

Funktionell träning syftar till att i största mån efterlikna vardagsrörelser eller rörelser inom den specifika idrotten för elitidrottaren. Det är inte så vanligt att rörelser i vardagen eller rörelser inom en viss idrott endast aktiverar en muskel. Ofta är många av kroppens muskler delaktiga i olika rörelser, vilket ofta sker med hög fart inom idrotten, på ett ben och i sneda vinklar. Därför är det mer naturligt för en idrottare att träna funktionellt med idrottsspecifika övningar, med andra ord med styrkeövningar som liknar de rörelser som sker inom den idrott man utövar.

Funktionell träning är även en mycket bra träningsform för äldre människor. Ju äldre man blir, desto stelare och svagare blir man och i studier har det visat sig att funktionell träning kan motverka stelhet och svaghet samt öka den funktionella styrkan, rörligheten och balansen.

Det finns helt enkelt ingen anledning till att inte träna funktionell träning! Jag tränar det som ett komplement till vanlig, mer klassiks styrketräning och det passar mig perfekt!

Finns det någon annan som brukar träna funktionell träning?

Källa: styrkeprogrammet.se

No Comments Yet

Comments are closed

bbb