10 sanningar om träning och kost

10 sanningar om träning och kost – tips och råd för hur du ska fokusera på din träning och kost:

1. Det går inte att punktförbränna en viss del av kroppen (även om det hade varit praktiskt och trevligt). Kroppens förbränningssystem tar ingen hänsyn till vilken del av kroppen som arbetar utan använder helt enkelt den energi som finns lagrad. När kroppens fettdepåer töms görs detta i en genetiskt förutbestämd ordning, som vi inte kan påverka.

2. Varje kalori som tillförs kroppen ger lika mycket energi oavsett vilket livsmedel den ingår i. Kroppen kan inte gå minus på saker som tillförs den. Däremot är olika livsmedel olika energitäta på kalorier.

3. Man kan inte äta sig till större muskler. Protein blir till exempel inte muskler av sig självt. Det är den fysiska överbelastningen som stimulerar till muskeltillväxt.

4. Vissa påstår att man inte ska äta efter klockan 18 på kvällen. Detta är inte sant. För att kroppen ska kunna hålla en jämn blodsockernivån och fungera optimalt bör man fördela energiintaget jämnt under hela dagen och kvällen. Se till att äta tre huvudmål varje dag (frukost, lunch och middag) och dessutom två till tre mindre mellanmål. Låt det gå tre till fyra timmar mellan varje måltid. Om man hoppar över mellanmålet eller middagen på kvällen kan kroppen ställa in sig på sparlåga. Kroppen tror då att det är svälttider och försöker då spara in på energi istället för att förbruka energi.

5. Fett kan inte omvandlas till muskler, som vissa tror. En gång fett är alltid fett. Muskelceller och fettceller är byggda på helt olika sätt och kan inte förvandlas till något annat. Om du vill bli av med fettväv måste du öka användningen av fetter, vilket du gör genom att träna till exempel.

6. Muskler kan inte bli och blir inte fett när du slutar träna. Det som däremot är sant är att om den som slutar träna fortsätter äta lika mycket som tidigare kommer den personen sannolikt att minska sin muskelmassa och öka sin fettvävnad.

7. Cykling är inte styrketräning för benen. Det är konditionsträning, vilket innebär att träningen framför allt belastar hjärtmuskulaturen. Om du vill bli starkare i benen och bygga större benmuskler behöver du utsätta dem för överbelastande styrkeövningar, dvs tung styrketräning.

8. Styrketräning ger normalt sett inte bulliga muskler. Det som beror på hur musklerna kommer reagera på styrketräning är dels genetiskt och dels beroende på genomförandet av styrketräningen. Kvinnor har framför allt mycket svårt för att bygga bulliga muskler.

9. Styrketräning höjer din ämnesomsättning, vilket gör styrketräning till en mycket bra träningsform på många sätt. Muskelmassa kräver mer energi än fettväv. När man styrketränar och får en ökad muskelmassa innebär det att du ökar din ämnesomsättning även under vila.

10. Konditionsträning är definitivt en färskvara. Man kan inte lagra och spara sin kondition då kroppen strävar efter att anpassa sig till de yttre krav som ställs. Om du inte ställer några krav på din kropp kommer inte fysiken byggas upp, tvärtom finns risken att den förslappas. Det krävas att man tränar regelbundet för att vara i god form.

No Comments Yet
 1. bra inlägg, jag vill gärna lära mig mer om både kost och träning. Kul att läsa. Förstår från dina inlägg att ni hade en toppenresa! På Måndag är det vår tur, Krabi beach here I come 🙂

  Kram
  Cissi

 2. Hej Cissi

  Kul att du också är intresserad av kost och hälsa!

  Åh, vad härligt att åka till Krabi! Där var vi för 1 1/2 år sedan och jag måste säga att det är den bästa platsen som jag har varit på i Thailand. Det bästa var att åka på ö-turer ut till öarna i närheten och bada, snorkla och sola där.

  Ha en underbar resa och ät en massa god thaimat!

  Kram Karin

bbb