Livsmedelsverket & matens hållbarhet

Hej hopp!

Idag har klassen varit på studiebesök på Livsmedelsverket i Uppsala. Vi gick på flertalet föreläsningar och jag fastnade speciellt för hur man kan ta hand om maten för att den inte ska göra oss sjuka men inte heller behöva slängas.

Så mycket mat slängs

I dagsläget slängs oerhört mycket mat i onödan och föreläsaren från Livsmedelsverket gav oss siffran att:

54 kg mat och dryck slängs per person per år!

Tips

För att minska matsvinnet men samtidigt äta säker mat kan man använda dig utav enkla knep:

Sänk kylskåpstemperaturen till 4 grader. Maten håller längre och blir säkrare.

Var noggrann med att rengöra köksbänken och använda olika skärbrädor och redskap för kött och grönsaker. (En punkt som jag själv bör blir hårade på!)

Planera matinköpen och ha kolla på vad du redan har hemma så att du inte köper hem för mycket.

Mat som förvaras i frysen (-18 grader) riskerar inte att utsättas för angrepp av mikroorganismer på samma sätt som mat som står frame eller i kylskåpet. Detta gör att hållbarheten ökar enormt och kan minska matsvinnet!

Ta hand om resterna och använd till en annan måltid.

Puss & Kram

No Comments Yet
Sporthälsa bbb