Amenorré – orsaker

Träning & Kost

Det är alltid lättare att tala om ett problem så fort det är löst, men medan såret fortfarande är öppet vill man helst låtsas som ingenting. I vissa fall är det till och med svårt att avgöra om problemet är värt att nysta i eller om det enbart blir onödigt lidande eftersom allt kommer lösa sig själv. Precis så var det för mig.

Utebliven lingonvecka

Varning till alla känsliga läsare, idag ska vi prata om mens! Amenorré innebär att mensen uteblir tre eller fler gånger på rad hos en i övrigt “normalfungerande” kvinna. Orsakerna är många, men jag tror att många har hört begreppet träningsamenorré. Det dyker lite då och då upp i samtal om kvinnor som utövar elitidrott, har anorexia och de som kör en “kombo” av de båda. Dvs. kvinnor som rör sig oerhört mycket men samtidigt strävar efter en oerhört låg kroppsvikt. Man kan säga att kroppen går in i svältläge, där den inte får tillräckligt mycket energi till att klara av alla sina uppgifter utan prioriterar bort fertilitet i jämförelse med individens överlevnad.

Stress

Nu backar vi tillbaka till mig! Egentligen har jag haft tur med min lingonvecka, den brukar komma och gå utan mycket problem. Visst, lite ont i magen, men jag har aldrig upplevt någon av de skräckhistorier som andra tjejer kan dela med sig av. I dags läget är dock saker och ting förändrade, jag kan inte minnas när min sista mens var. Låg det snö på backen? Hade första snön kommit? Pluggade jag på Frescati eller i Flemingsberg? Jag vet inte.

När jag dessutom både har ett brinnande intresse för idrott och pluggar till Nutritionist kan ibland oron slå i taket. Vi har gått på flera olika jätteintressanta föreläsningar om olika sorters kost, idrottsnutrition vad som sker om man lider av olika näringsmässiga brister. Mitt bland inlärningen och allt annat med skolan har då tanken av “stämmer detta in på mig” poppat upp i huvudet. Jag tyckte dock att det skulle vara konstigt om min uteblivna mens verkligen skulle bero på bristande energiintag. Det är svårt att dela med sig av hur verkligheten egentligen är på sociala medier, och man kan lätt tro att folk är gjorda av stål, som alltid orkar träna, som alltid äter rätt osv. Men nej! Jag är en mästare på att småäta, och mina nyttiga måltider som ni får se här på bloggen blir då en balans till att kunna fylla på med andra hälsosamma snacks dagen lång. Därav tror jag verkligen inte att min amenorré var träningsamennoré!

Min oro gick så långt att jag besökte en barnmorska. Hon var superduktig och lättade mycket av tyngden från mina axlar. Dessutom satt jag även ned med en smart kompis och diskuterade problemet. Hon kom då med förslaget, “tänk om det beror på stress?” Något som jag inte ens hade tänkt på. Jag förknippar ofta stress med negativa saker, men man kan lika så bli stressad av att ha väldigt många positiva och roliga saker att göra. Vilket jag tror kan ligga närmare sanningen för mig.

I förrgår anlände min mens! Jag kan uppriktigt säga att jag är glad att få det besöket, och samtidigt som jag har ont överallt är jag glad. Jag passar på att lata mig mer än annars, jag är hungrig/ illamående och äter exakt vad jag är sugen på samtidigt som jag anser att F borde lägga en stor hög av paket vid mina fötter, haha. F är en pärla som orkar stå ut med mig, och om jag nu äntligen har mens igen så ser inte jag något konstigt i att det ingick en “kuddfluffare”, kock och allmän betjänt på köpet.. Haha, jag hoppas ni läser med en nypa salt.

worrying is suffering twice

Jag försökte att inte oroa mig, och tänkt att det skulle lösa sig av sig själv, vilket det också verkar ha gjort! Om någon av er har tankar och funderingar om amenorré är det bara att höra av er så hoppas jag kunna komma med någon input.

PUSS & KRAM
No Comments Yet
  1. Så bra att du delar med dig av sånt här! Din blogg är både inspirerande och informerande, toppenbra kombo!

  2. Hej fina du! Jag tänkte bara säga att jag har startat igång en Veckans blogg-tävling där jag IMORGON kommer lyfta fram en blogg som jag tycker förtjänar lite extra blickar. Du har chansen att synas på min blogg med en beskrivning och motivering till varför jag valde just dig, en direktlänk till bloggen samt mina favoritbilder från din blogg. Du får gärna vara med, finns under kategorin “Veckans blogg”, kram på dig! <3

  3. Hej fina du! Jag har varit utan min mens i 1 år nu (+4 eller 5 månader då jag hade hormonspiral och det var då mensen först försvann). Det senaste året skulle jag egentligen haft min mens då jag har kopparspiral vilket innebär att jag inte har nåt tillskott av hormoner men inget har hänt trots normalvikt, normal träningsnivå och minskad stress. Jag har ätit en hormonkur (i april) så jag på konstgjord väg blödde ut slemhinnan. Min gyn menar att mitt tillstånd är “normalt” men jag tycker däremot inte att det känns okej längre och jag undrar därför vad din barnmorska/gyn sa om saken?

  4. Vilket bra inlägg. Jag har inte haft mens på snart tre år och har nästan glömt allt vad det innebär. En oro när den inte kommer och en börda när den väl är där ..

  5. Jag går ungefär samma väg. Jag funderar på att sätta in en kopparspiral, men tvekar över hur det kommer påverka min kropp. I höst kommer jag genomgå hormontester för att se hur mina nivåer är. Min barnmorska sa att det är helt normalt för vissa kvinnor att ha längre mellan cyklarna, vissa har enbart mens tre ggr per år och liknande. Sen sa hon att om jag fortsätter ha frånvarande mens så kan man ta tillskott när det är aktuellt att börja skaffa barn och sådant. Tills dess behövde jag inte oroa mig. Kram, och hoppas det blir bättre för dig!

Sporthälsa bbb