Löpstyrka, tips på övningar och rabattkod från ABILICA

Inlägget skrivs i samarbete med Abilica

Min träningsfilosofi bygger på 70/30 principen. 70 % av min träning består av löpning och resterande pass styrka, rörlighet och alternativ träning. Jag tränar alltid 2 styrkepass i veckan. Främst för att jag tycker det är kul att variera min träning men även för att jag är övertygad om att en stark kropp håller mig skadefri. Om jag skulle välja en alternativ träning till min löpning så är det styrketräning. När du styrketränar får du automatiskt även rörlighetsträning i ytterlägena.

När jag styrketränar blir det ofta ett helkroppspass med fokus på ben och core. Jag har förändrat min träning något, från lättare övningar med fokus på balans och kroppsvikt till att köra tungt och färre repetitioner. För att minska risken för skador behöver jag vara stark och för att bli riktigt stark krävs det att lyfta tungt (även om träning med kroppen som vikt kan bli tungt är det mer uthållighetsstyrka jag får då).

Jag är superglad över min olympiska stång, mina viktskivor och mitt squatrack från Abilica. Nu kan jag verkligen lassa på med vikter när jag kör knäböj, utfall, tåhävningar och marklyft. Styrketräning blir så mycket roligare då utrustningen är av bra kvalitet!

Som komplement till dessa basövningar gillar jag att köra lättare och mer trixiga balansövningar, övningar som många idag kallar funktionella. Jag skulle säga att all styrketräning jag kör är funktionella eftersom jag har en tanke bakom varför jag just tränar så som jag gör. Mina kompletterande kräver balans och stärker de små musklerna tex inre sätesmuskulatur och fotleder. Till min hjälp har jag olika redskap från Abilicas stora sortiment som bl a Rubberband, Slingtrainer, EqualizerBars, Vinylkettlebell mm. Du hittar en stor övningsbank under #övningsvideo @elminasaksi.

Nedan följer en löpstyrkeövning som jag rekommenderar dig att köra 2 ggr i veckan.

Fler övningar har jag lagt upp på instagram @elminasaksi idag (dvs den 11/11 samt den 8/11) .

Efter en uppvärmning (då jag kör knäböj, marklyft och utfall utan vikter) kör jag dessa övningar:

Marklyft, utfall (2 olika varianter), vadpress, draken, höftlyftskickar och flera coreövningar.

Om du är ovan kör du 12 repetitioner och lite lättare vikter, efter 2 veckor lägger du successivt på tyngre vikter och minskar på antalet repetitioner.

För dig som har styrkevana rekommenderar jag ca 3 x 8 repetitioner. Det ska vara så tungt att du inte orkar mer.

I samarbete med Abilica kan jag just nu erbjuda dig en riktigt bra rabatt på Abilicas sortiment, ELMINA30 ger 30% rabatt  + fri frakt en vecka (alltså denna vecka).

 

 

 

No Comments Yet

Comments are closed