Recept: Gott och nyttigt med grönkål

Recept: Gott och nyttigt med grönkål

Det är högsäsong för grönkål och grönsaken har blivit riktigt trendig. Grönkål är nyttigt, klimatsmart och inte minst gott. Dessutom går det att använda grönkål till mycket mer än enbart soppor och stuvningar. Som exempelvis ett riktigt gott snacks. Här är tre nyttiga, goda och enkla recept med grönkål!

 

Hälsosam mat från hållbara produktioner med svensk ursprung står allt högre upp på konsumenternas önskemål. Grönkål kan prickas in på samtliga önskemål och just nu är det högsäsong för den nyttiga grönsaken. Varje år skördas flera hundra ton grönkål hos ett tiotal grönkålsodlare i Sverige. Mycket av grönkålen är märkt med Svensk Sigill vilket innebär att grönkålen kommer från en certifierad odlare som odlar med ett stort miljöansvar. Då grönkålen odlas på friland krävs inte lika mycket energi som växthusodlade grönsaker.

 

Grönkål är en relativt lättodlad grönsak som tål både snö och temperaturer ända ner till 20 minusgrader. Det gör att grönkålen, under hela hösten och vintern, kan skördas från fälten allt efter som den ska säljas. Om grönkålen skördas efter första frosten blir den sprödare och kålsmaken blir inte lika kraftigt framträdande. Hemma ska grönkålen helst förvaras kallt och fuktigt, annars torkar den lätt ut.

 

Länge har grönkål använts i soppor, stuvningar, sallader och pajer. Under senare år har det även blivit trendigt att göra nyttiga grönkålssmoothies och nyttiga grönkålschips. Inte så konstigt eftersom grönkål är riktigt nyttigt. Grönsaken fiberrik och kalorisnål. Den är rik på antioxidanter och innehåller mycket kalcium och järn, C-vitamin, folsyra och B9. Dessutom innehåller grönkål letein som tros skydda ögonen mot skadligt solljus och den så kallade gula-fläcken-sjukan. 


3 goda och nyttiga recept med grönkål:

 

 

sites/default/files/Grönkålssmoothie_0.jpg

 

Grönkålssmoothie
Den här smoothien är en riktig vitaminbomb som ger bra mättnadskänsla tack vare nyttiga fetter från avokado och jordnötssmör.

 

Ingredienser:
1 banan

2 nävar grönkål

1 selleristjälk

1 dl spenat

1 äpple

1 msk ekologiskt jordnötssmör

2,5 dl vatten

1 msk krossade linfrön

½ avokado


Mixa alla ingredienser på full effekt!


 

sites/default/files/grönkålssallad_0.jpg

 

Grönkålssallad
Den här grönkålssalladen blir ett gott och nyttigt tillbehör på julbordet! 

 

Ingredienser:
200 g grönkål
2 äpplen
30 g valnötter

 

Dressing:
1 tsk honung
2 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
3 msk olivolja
salt, peppar

Blanda honung, dijonsenap och vitvinsvinäger. Vispa ner oljan, smaka av med salt och peppar. Skär bort stjälkarna från grönkålen och finhacka bladen. Blanda grönkålen med dressingen. Skär äpplena i mindre bitar och hacka valnötterna. Toppa salladen med nötterna och äppelbitarna.

 

 

sites/default/files/grönkålschips_0.jpg
Grönkålschips
Chips av grönkål? Javisst! Grönkålschips är ett gott och lättlagat snacks. Variera smakerna med dina favoritkryddor eller strössla över finriven parmasan.

 

Ingredienser:
400 g grönkålsblad
1 msk olivolja
salt
ev. chilikrydda

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda grönkålsbladet med olivolja, lite salt och eventuellt chili i en bunke. Fördela grönkålen på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen i cirka 7-10 minuter.

 

 

Text: Redaktionen

Skriv ut recept
Recept: Gott och nyttigt med grönkål
Recept: Gott och nyttigt med grönkål
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Portioner
Portioner
Recept: Gott och nyttigt med grönkål
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.