Pepparkakscheesecake i sockerfri och klassisk tappning – 2 recept

Bjud på en saftig pepparkakscheesecake för stämningsfullt och uppskattat julfika. Här hittar du både ett gott socker- och glutenfritt recept och ett klassiskt. Något för varje tycke-, smak- och eventuella allergier med andra ord.

Sockerfri pepparkakscheesecake

Ingredienser:

  • 4 ägg
  • Sötning med sötma motsvarande ca 75 gram socker
  • 125 g smör
  • 200 g philadelphiaost
  • 2,5 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl kokosmjöl
  • 1 msk fiberhusk
  • 2 msk bakprotein
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk pepparkakskryddo

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Vispa sockerersättning och ägg poröst, smält smöret.
  3. Vispa ner smör och  philadelphiaost.
  4. Blanda de torra ingredienserna och rör ner.
  5. Smöra en sockerkaksform och ”bröa” med kokosflingor.
  6. Grädda mitt i ugnen i 35 minuter.
  7. Servera gärna med vispad grädde och lingon.

Recept: Åse “56kilo” Falkman Fredrikson

Klassisk pepparkakscheeseckake

Ingredienser:

  • 300 g cream cheese
  • 1 1/2 dl farinsocker
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 krm salt
  • 1/2 tsk ingefära
  • 1/2 tsk kanel
  • 1/4 tsk muskot
  • 1 krm kryddnejlika

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader C och förbered en springform genom att smörja in den med smör och lägga bakplåtspapper i botten.
  2. Krossa pepparkakorna till fina smulor, antingen i en blender eller genom att lägga dem i en plastpåse och rulla en kavel över. Kombinera med smält smör och farinsocker till en smulig men fast deg. Häll upp i formen, tryck ut till en jämn botten och grädda i 8-10 minuter. Låt svalna.
  3. Sänk ugnsvärmen till 160 grader C. Vispa cream cheesen till en slät konsistens innan du tillsätter socker och fortsätter vispa.
  4. Vispa ner ägg och vaniljsocker till en slät smet och avsluta med att tillsätta alla kryddor, sirap och salt.
  5. Placera springformen i en större form eller djup plåt. Häll upp smeten ovanpå den gräddade botten och placera den större formen i ugnen. Häll sen kokande vatten i den halvvägs upp på sidorna av springformen.
  6. Grädda i 30-40 minuter och håll lite koll efter 25 min för att inte grädda för länge. När den är genomgräddad och inte kladdig, stäng av ugnen och låt cheesecaken stå där inne i en timme.
  7. Låt cheesecaken stå i rumstemperatur i 1-2 timmar och förvara sen i kylen i minst 8 timmar innan servering. Dekorera på valfritt sätt.

Recept och samtliga foton: “Baka med mig”-Vendela

Skriv ut recept
Pepparkakscheesecake i sockerfri och klassisk tappning – 2 recept
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
måltid Efterrätt
tillfälle Jul
Portioner
måltid Efterrätt
tillfälle Jul
Portioner
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras