Matsedel vecka 23 – 7 middagsrecept

Matsedel vecka 23 - 7 middagsrecept

Inför kommande vecka vill vi bjuda dig på 7 goda middagsrecept. Maträtter som är lättlagade och som ger dig variation mellan vegetariskt, kött, fisk, fågel, ägg och att kocken ska få vila en dag.

Måndag – köttfritt: Moussaka med quornfärs.

Ingredienser:

– 1 gul lök

– 2-3 vitlöksklyftor

– 3 msk olivolja

– 500 g köttfärs

– 1 förpackning (500 g) krossade tomater

– 2 msk tomatpuré

– 1 tsk salt

– 1 krm peppar

– 2 auberginer, ca 600 g

– 2 dl grädde

– 3 ägg

– 2 dl riven parmesanost

Gör så här:

1. Skala och finhacka lök och vitlök.

2. Fräs löken i 1 msk av olivoljan i en stekpanna.

3. Tillsätt färsen och låt bryna med tills den fått fin färg.

4. Häll över tomatkross och tillsätt tomatpuré, socker, salt och peppar. Låt puttra under lock ca 30 min.

5. Under tiden – skölj och skär auberginen i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg ut skivorna på dubbelvikt hushållspapper och strö över saltet. Låt ligga ca 15 min.

6. Riv permasanost under tiden.

7. Stek auberginskivorna i resten av olivoljan i en stekpanna ca 2 min per sida.

8. Varva köttfärssås, aubergine och permasanost i en ugnssäker form.

9. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. Häll blandningen i formen och strö över permasan.

10. Gratinera mitt i ugnen i 225ºC, ca 20-40 minuter.

11. Servera moussakan med en grönsallad, gärna i form av ännu mer Grekisk stil med fetaost, ringlad olivolja, rödlök och avocado.

Tisdag – fisk: Torsk med kantarell- och bacontopping. En riktigt lyxig fiskrätt med bacon som ger god sälta och kantareller. Servera gärna med kokt, pressad potatis och haricot verts.

Ingredienser, 4 pers:

– 800 g torsk (2 st fiskblock)

– 1/2 baket bakon

– 200 g kantareller

– 1 kruka basilica alt. basilicakrydda

– ca 3 msk färskpressad cironsaft

– 1 dl vitt vin eller vatten

– smör

– salt och peppar

Gör så här:

1. Skär bacon i småbitar. Stek knapriga och låt rinna av på hushållspapper.

2. Stek kantarellerna så att vätskan kokar bort. I med en klick smör och låt få stekyta. Salta och peppra efter smak.

3. Krydda fisken med salt och peppar runt om. Stek ca 3 min på varje sida i en klick smör.

4. Tillsätt basilica, citronjuice och vitt vin. Koka tills fisken är klar.

5. Strö över bacon och kantareller. Klar att servera!

Onsdag – kyckling: Kyckling med knaprigt kesotäcke. Med kombinationen rödlök, vitlök, fetost och soltorkade tomater är det svårt att misslyckas och keson blir läckert knaprig i ugnen.

Ingredienser:

– Kycklingfilé

– Olivolja

– Kryddor du gillar

– 250 g keso

– 100 g fetaost

– 4 soltorkade tomater i små bitar

– 1 pressad vitlök

– 1/2 finhackad rödlök

– örtsalt och peppar

Gör så här:

1. Gnid in kycklingen i olivolja och kryddor. Lägg i en ugnssäker form med bakplåtspapper.

2. Hacka lök, soltorkade tomater, smula fetaost, pressa vitlök och blanda med keso. Krydda efter smak.

3. Bred blandningen över kycklingen.

4. In i ugnen på 225° i ca 30 minuter till kycklingen är klar.

Torsdag – äggrätt: Ugnspannkaka, förslagsvis av dinkelmjöl med äpple och kanel.

Ingredienser:

– 1 dl dinkelmjöl

– 2 dl vetemjöl

– 1/2 tsk salt

– 6 dl mjölk

– 3 ägg

– en klick smör

– 1-2 skalade, tunt skivade

– eventuellt lättströ, honung eller annan sötning (inget måste)

– ca 2 msk kanel

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225° och smält en klick smör i en ugnssäker form.

2. Skala äpplet/äpplena och skiva tunt.

3. Blanda sockret med kanelen och vänd äppelskivorna i blandningen. Lägg dem i botten av formen.

4. Blanda ihop pannkakssmeten och häll över äppelskivorna.

5. Grädda i ugnen i ca 25 minuter.

5. Servera som de är eller med en klick vaniljkvarg, keso, grädde eller vanlijglass.

Fredag – fast food: Grön omelett. Med en wokpanna och ägg kan du alltid trolla fram något gott av det som finns hemma. Till exempel av:

– 1 rödlök

– 1/3 paket rökt kalkon

– olivolja att steka i

– skivade champinjoner

– 3 hela ägg + 2 äggvitor

– salt och peppar

– en STOR näve färsk bladspenat (lägg på mot slutet så att de behåller lite krisp)

– skivad ost (att lägga på precis innan servering så den smälter)

Gör så här:

1. Stek lök, kalkon och champinjoner i olivoljan.

2. Blanda så länge ägg och kryddor som du häller över när det andra fått lite fin stekyta.

3. När äggen börjat lite – på med bladspenat.

4. När omeletten är i önskad konsistens (min ska vara krämig i mitten) lägger du på skivad ost så att den smälter. Ät genast!

Lördag – hämtmat: Till exempel thaigryta? Vill du ändå göra en egen rekommenderar jag den här med fisk och kokosmjölk.

Ingredienser (mängd efter antal personer):

– 1 paket vit fisk

– ett par laxfilébitar

– 1 vitlöksklyfta

– 1 rödlök

– broccoli

– 1 paprika

– 1-2 burkar kokosmjölk (beroende på hur lös du vill ha den)

– 1 tsk currypasta

– 1 msk sojasås

– 1 msk fisksås

– kryddor (jag tog curry, paprikakrydda, peppar, örtsalt)

Gör så här:

1. Stek fisken lite lätt tillsammans med kryddor och vitlök.

2. Häll över kokosmjölken, såserna och låt sjuda ett par minuter.

3. Tillsätt grönsakerna och koka lite till så att de får lagom konsistens (gärna lite krisp).

4. Servera med ris eller nudlar.

Söndag – långkok: Köttgryta som puttrat sig mör i flera timmar i järngrytan. Ta lite av varje som du har hemma eller förslagsvis:

– 500 g grytbitar av nötkött

– 1 bruk kokosmjölk

– 1 burk champinjoner

– 1 rödlök

– 2 vitlöksklyftor

– 1 msk sojasås

– kryddor (paprikakrydda, örtsalt, curry, peppar)

Gör så här:

1. Stek köttbitarna i olja.

2. Lägg i bitar av grönsakorna och stek en stund.

3. Krydda och häll på kokosmjölk och sojasås.

4. Lägg på lock och låt puttra på svag värme, gärna ett par timmar så blir köttet mört och gott.

Text och foton: Anna Lissjanis

Följ SportHälsa på Facebook och Instagram @sporthalsa för att inte missa mer inspiration!

Skriv ut recept
Matsedel vecka 23 - 7 middagsrecept
Matsedel vecka 23 - 7 middagsrecept
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
måltid Middag
Portioner
måltid Middag
Portioner
Matsedel vecka 23 - 7 middagsrecept
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.