Köttbullar för alla smaker – 3 recept

Köttbullar är en stående klassiker på såväl jul- som påsk- och midsommarbordet, på IKEA och i våra svenska hem. Dessutom har de fått en egen dag i kalendern, Köttbullens dag 23 augusti. Det firar vi med att bjuda på tre recept för olika smaker – dig som är vegetarian, som önskar den traditionella varianten eller med lägre fetthalt.

Köttbullar för alla smaker – 3 recept

Vegetariska köttbullar

Ingredienser:

– 2,5 dl kikärtor (okokta)

– 1 stor gul lök (eller 2 små)

– 1 vitlöksklyfta

– 1 morot

– 1 dl gröna ärtor

– 1 dl färsk persilja eller 0,5 dl finhackad fryst

– 0,5 dl vetemjöl (kan uteslutas)

– salt och peppar

– 1 tsk sambal oelek

Gör så här:

1. Lägg kikärtorna i blöt över natten eller i minst 8 timmar.

2. Häll kikärtorna i ett durkslag och låt de rinna av.

3. Häll upp dem i en skål tillsammans med den hackade löken och vitlöken och mixa med stavmixer tills att finfördelats.

4. Riv moroten och tillsätt den i kiksärtssmeten tillsammans med ärtorna, salt, peppar, sambal oelek och mjöl.

5. Smaka av och efterkrydda om det behövs.

6. Forma till bollar och stek dem i rikligt med olja.

Recept från: Det gröna skafferiet

Klassiska köttbullar

Ingredienser:

– 2 dl mjölk

– 1 dl vispgrädde

– 1 1/2 dl ströbröd

– 1 kg blandfärs

– 2 tsk salt

– 3 krm nymalen vitpeppar

– 1/2 tsk socker

– 2 ägg

– 1 1/2 dl riven gul lök

– smör eller margarin (till stekning)

Gör så här:

1. Blanda mjölk, grädde och ströbröd. Låt svälla ca 10 minuter.

2. Blanda färsen med salt, vitpeppar och socker tills färsen blir fast. Tillsätt äggen och blanda tills färsen blir fast igen. Rör i ströbrödsblandningen och löken.

3. Skölj händerna med kallt vatten och forma små fina köttbullar. Stek några i taget i matfettet. Skaka pannan då och då så att köttbullarna rullar runt och håller sig runda.

Recept från: Ica

Magra köttbullar

Ingredienser:

– 150 g 5% nötfärs

– 1/2 vitlöksklyfta

– 1 tsk timjan

– 1 tsk Santa Maria umami-krydda

– salt och peppar

Gör så här:

1. Blanda ihop ingredienserna till köttbullarna.

2. Rulla till små bollar och stek i lite olivolja tills de är klara, ca 5–7 minuter beroende på hur stora de är.

Recept från: Tasty Health

Ytterligare ett gott recept:

Behöver du hjälp att hitta rätt bland olika träningsanläggningar, tips på häsloinriktade restauranger, spa, kliniker, jobb och utbildningar inom hälsa – missa inte vår hälsoguide!

 

Följ SportHälsa på Facebook och Instagram @sporthalsa för att inte missa mer inspiration inom träning, hälsa och skönhet.

 

Skriv ut recept
Kötbullar för alla smaker - 3 recept
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
måltid Lunch, Middag
specialkost Vegetariskt
kcal 400-499
Portioner
måltid Lunch, Middag
specialkost Vegetariskt
kcal 400-499
Portioner
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.