Festlig meny till din högtidsdag – recept till förrätt, huvudrätt, dessert

Räkcheesecake festlig meny till alla hjärtans dag

Valborg, Kristi himmelsfärdsdag, morsdag, skolavslutningar, midsommar – det finns mycket att fira med en festlig meny framöver. Här hittar du ett förslag med recept för såväl förrätt, huvudrätt och dessert.

Det sägs ju att vägen till hjärtat går via magen, ett garanterat lyckat drag är därför att fira dina högtidsdagar och närstående med en god meny. Här får du ett festligt förslag på rätter från Victorias Provkök.

Festlig meny till din högtidsdag – recept till förrätt, huvudrätt, dessert

Festlig meny

Räkcheesecake

Ingredienser, 6 bitar:

  • 125 g kavring
  • 40 g smör
  • 2 gelatinblad
  • 250 g räkor med skal
  • 150 g naturell Philadelphiaost
  • 1/2 dl creme fraiche
  • 1/2 dl hackad purjolök eller rödlök
  • 2 msk röd stenbitsrom
  • 1/2 msk citronsaft
  • 2 msk färsk hackad dill

Topping:

  • 300 g räkor med skal
  • 2 st ägg
  • 3 msk röd stenbitsrom
  • Citronskivor
  • Dill

Gör så här:

  1. Mixa ihop kavring och smält smör tills du får en smulig blandning.
  2. Tryck ut blandningen i en liten springform 15 cm, gärna med bakplåtspapper i botten. Ställ in i kylen medan du gör röran.
  3. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
  4. Skala och hacka räkorna och lägg dem i en annan skål. Blanda ner philadelphiaost, crème fraîche, purjolök/lök, stenbitsrom, citronsaft och dill.
  5. Ta upp gelatinbladen som nu blivit mjuka och lägg dem i en liten kastrull, smält dem i kastrullen och häll ner gelatinet i röran. Rör om ordentligt så det blandas ut.
  6. Häll röran öven kavringsbotten, jämna till och låt stå i kylen minst 4-6 timmar.
  7. Dekorera din Räkcheesecake med räkor, ägg, rom, dill och citron.
Skriv ut recept
Räkcheesecake
Räkcheesecake festlig meny till alla hjärtans dag
Votes: 3
Betyg: 5
You:
Betygsätt detta recept!
tillfälle Buffé
kcal 400-499
Portioner
tillfälle Buffé
kcal 400-499
Portioner
Räkcheesecake festlig meny till alla hjärtans dag
Votes: 3
Betyg: 5
You:
Betygsätt detta recept!
Instruktioner
  1. Mixa ihop kavring och smält smör tills du får en smulig blandning.
  2. Tryck ut blandningen i en liten springform 15 cm, gärna med bakplåtspapper i botten. Ställ in i kylen medan du gör röran.
  3. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
  4. Skala och hacka räkorna och lägg dem i en annan skål. Blanda ner philadelphiaost, crème fraîche, purjolök/lök, stenbitsrom, citronsaft och dill.
  5. Ta upp gelatinbladen som nu blivit mjuka och lägg dem i en liten kastrull, smält dem i kastrullen och häll ner gelatinet i röran. Rör om ordentligt så det blandas ut.
  6. Häll röran öven kavringsbotten, jämna till och låt stå i kylen minst 4-6 timmar.
  7. Dekorera din Räkcheesecake med räkor, ägg, rom, dill och citron.

Festlig meny

Krämig kyckling med bacon och vin

Ingredienser, 4 portioner:

  • 800 g kycklingfilé
  • Salt
  • Vitpeppar
  • 150 g bacon
  • 2 msk smör
  • 1 gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 msk hackad persilja
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 dl vitt vin
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 msk dijonsenap
  • 1/2 kycklingbuljongtärning
  • 1 dl finriven parmesanost
  • 2 stora nävar babyspenat

Gör så här:

  1. Dela kycklingfiléerna så de blir hälften så tunna. Krydda med salt och vitpeppar och stek dem i en stekpanna med smör tills de får en fin färg.
  2. Lägg åt sidan och stek bacon lite knaprigt, lägg åt sidan på en separat talltik.
  3. Hacka lök och vitlök och stek i stekpannan med smör. Tillsätt persilja, timjan och vin. Låt puttra tills vinet halverats i stekpannan. Tillsätt då grädde, dijon, buljong och kycklingen. Låt puttra en stund tills såsen tjocknat något.
  4. Tillsätt babyspenat och låt puttra tills spenaten mjuknat. Avsluta med parmesanost och rör om så du får en fin och slät sås.
  5. Toppa med knaperstekt bacon och servera direkt ur stekpannan med lite ris, bulgur, potatis eller pasta.

Festlig meny

Minipavlova med kolafluff och banan

Ingredienser marängbotten:

  • 4 st äggvitor
  • ¾ dl vatten
  • 2 ½ dl strösocker (alt. motsvarande mängd sockerersättning, ex. sötströ)

Gör så här:

  1. Knäck ner äggvitorna i en vispbunke.
  2. Koka upp vatten och socker i en kastrull tills den nått temperaturen 121 grader. När termometern visar 110 grader börjar du vispa äggvitorna till ett hårt fast skum.
  3. Häll ner sockerlagen i en tunn stråle i äggviteskummet, vispa samtidigt skummet på maxhastighet hela tiden. Sänk sedan vispgastigheten till medelhastighet och vispa konstant tills marängen är kall, tar ca 30 minuter.
  4. När marängen är kall häller du upp den i en spritspåse. Spritsa ut smeten till platta marängbottnar som är ca 8 cm på en plåt med bakplåtspapper (eller det behövs flera plåtar) och sätt in dem i ugnen ca 1 timma på 100 grader, de ska bli torra men torkar lite på eftervärme också. Du kan göra vanliga maränger också om du inte vill göra så många pavlova.

Ingredienser kolafluff:

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl dulce de leche
  • 2 nypor bakpulver

Gör så här:

  1. Vispa samman alla ingredienserna tills det blir fluffigt och hårt. Bakpulvret används för att grädden inte ska bli smörig när du vispar den hårt.

Ingredienser topping:

  • Banan
  • Blåbär
  • Hallon
  • Kolasås/chokladsås (blandade ex. dulce de leche med lite grädde och kakao)
  • Pudrad kakao

Gör så här:

  1. Toppa marängbotten med kolafluff, skivade bananer, blåbär, hallon och kolasås.
  2. Pudra över lite kakao. Allt detta görs innan servering men du kan vispa fluffet lite innan om du vill.

Hoppas det smakar! 

Recept och bilder: Victoria Willén som bloggat på Victorias Provkök sedan år 2010. Matlagning och bakning är hennes stora intresse och i bloggen hittar du recept som ALLA kan laga. En blandning av allt från hälsosam inriktning till goda desserter, enkla luncher och lyxiga middagar.

”Allt som är gott är värt att äta i lagom mängd” är Victorias motto. ”Att lyxa till vardagen är viktigt för mig och med enkla medel kan vardagen bli en fest.”  Vi på SportHälsa håller med. Victorias Provkök, fullt av läckra recept, restaurangtips m.m. hittar du här.

Fler rekommenderade recept för en festlig meny:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.