Boveteplättar med keso och bär – recept

Boveteplättar med keso och bär - recept

I morgon är det inte bara torsdag och stora pannkaksdagen, utan även Kristi himmelsfärds dag. En dag många av oss är lediga och därmed ett utmärkt tillfälle för en picknick, brunch eller lyxigare frukost med boveteplättar. Här hittar du receptet på smarriga plättar som dessutom har högt näringsvärde tack vare att de är gjorda av bovetemjöl.

Bovete påminner mycket om våra vanliga sädesslag, men tillhör faktiskt familjen örter. Detta gör att glutenintoleranta utan problem kan använda mjölet i matlagningen och det har även flera andra hälsofördelar.

Hälsofördelar med bovete

– Glutenfritt.

– Lättsmält.

– Rikt på mineraler och antioxidanter, bland annat flavonoiden rutin som sägs kunna reducera förhöjda kolesterolvärden och högt blodryck.

– Bra källa till B-vitaminer, kalium, magnesium och järn.

Recept boveteplättar

Ingredienser, 1 portion:

– 5 msk bovetemjöl

– ½ tsk bakpulver

– 1½ dl mjölk

– 1 ägg

– 2 tsk flytande smör/olja

Tillbehör:

– 1½ dl keso

– 2 dl färska eller frysta bär

Gör så här:

1. Rör ihop mjöl och bakpulver.

2. Vispa ihop med mjölken till en slät smet.

3. Tillsätt ägget.

4. Klicka ut smeten i en stekpanna med fett. Grädda tills plättarna fått fin färg på båda sidor

5. Servera med en klick keso, bär och eventuellt ringla över lite honung. Mums!

Text och foton: Anna Lissjanis

Följ SportHälsa på Facebook och Instagram @sporthalsa för att inte missa mer inspiration!

Skriv ut recept
Boveteplättar med keso och bär - recept
Boveteplättar med keso och bär - recept
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
måltid Lunch
specialkost Glutenfritt
Portioner
måltid Lunch
specialkost Glutenfritt
Portioner
Boveteplättar med keso och bär - recept
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras