Baka sockerfritt julgodis – 4 tips och 2 gudomliga recept guide med Low Carb choklad

Baka sockerfritt julgodis – 4 tips och 2 gudomliga recept

Att baka sockerfritt julgodis är hetaste trenden inför julen 2017. Men hur gör du? Vilken slags choklad lämpar sig bäst och vilka smarriga recept rekommenderas? Här har vi dukat upp med en stor guide till att baka gudomligt sockerfritt julgodis med bästa Low Carb-chokladen.

Varför baka sockerfritt?

Det finns flera fördelar med att minska på sockerintaget. Framför allt är det viktigt om du följer en LCHF-kost eller lever med diabetes, men även andra kan må bra av att minska det raffinerade sockret. Genom att dra ned på socker kommer du att hålla en jämnare och stabilare blodsockernivå. Därmed slipper du de klassiska dipparna, huvudvärk och trötthet som du kan drabbas av genom att äta en felbalanserad kost.

Hur baka sockerfritt?

1. Leta inspiration

Ta dig tid att leta inspiration på nätet, där hittar du massor med inspiration och recept. Instagram och facebook kryllar av bra baktips och såklart alla suveräna bloggare som brinner för att dela med sig av hälsosamma recept. Dessutom kommer du att hitta nyskapande kombinationer som du inte trodde var möjligt. 

2. Keep it simple

Ett sockerfritt bakverk behöver inte innehålla 10–15 ingredienser för att vara gott – tvärtom. Det blir snarare godare när du håller det enkelt och inte blandar för mycket smaker. Att baka raw och veganskt innebär ofta att man använder sig av torkad frukt som dadlar, tranbär, aprikoser mm samt olika typer av nötter, nötsmör eller glutenfria mjölsorter vilket alla är otroligt goda smaker i sig och gör att du ofta inte behöver tillsätta någon sötning alls i receptet.

3. Ha tålamod

Det tar tid att hitta sin egen touch på bakverken, att hitta de smaker och sötningar som man själv föredrar att jobba med. Ha tålamod och testa dig fram för att hitta rätt kombinationer när det kommer till smak och mängd för att få till en bra konsistens eller krämighet beroende på vad du bakar.

4. Välj dina produkter med omsorg

Det går inte att fuska med ingredienserna i bakning, att välja kvalitet framför kvantitet kommer att ge ett betydligt bättre slutresultat vare sig du vill eller inte. Välj gärna ekologiskt om det är möjligt, dels för smakens skull och för att du gör en stor insats för miljön.

Baka med sockerfri choklad

Choklad är en fantastisk smaksättare när det kommer till bakning och finns i många olika varianter. När det kommer till sockerfri choklad har det inte alltid varit lika lätt, tidigare har vi inte haft ett så pass stort utbud som vi har idag och dessutom är det svårt att hitta en choklad om är både sockerfri och kolhydratssnål. Det är lätt att låta sig luras av en hög kakaohalt och tänka att det är “nyttigt” med någon chokladkaka här och där när den i själva verket kan vara fullproppad med socker.

Företaget CarbZone såg tidigt fördelarna med att använda bland annat stevia som sötning i sina chokladkakor och dessutom hålla ett lågt kolhydratsinnehåll. Deras Low Carb-choklad har nu funnits på marknaden sedan 2004. Low Carb-chokladen är alltså sockerfri och innehåller endast 0,9 gram kolhydrater per portion i den mörka varianten. Den kan med gott samvete ätas som godis men fungerar även ypperligt att smälta ned och använda vid bakning.

I takt med att kärleken för en hälsosammare bakning ökar i samhället passar de svenska företaget på att stärka sin identitet genom att förnya utseendet på sina välkända produkter och inte minst deras Low Carb choklad. Idag har chokladen som finns i fyra olika smaker fått behålla sin goda smak men nu alltså i en ännu snyggare design på utsidan och med tunnare bitar på insidan för en sensationell smakupplevelse.

– Vi vet att allt fler personer vill minska sitt sockerintag, men är lite ovilliga att prova ett sockerfritt alternativ, eftersom de inte tror att smaken är den samma. Därför är det ännu viktigare att förpackningen kan tala för sig själv och vi har därför gjort en del produktions- och förpackningsförbättringar på våra Low Carb® Choklader. T.ex. är bitarna nu mycket tunnare vilket faktiskt påverkar konsumtionsupplevelsen, säger produktchef Ewa-Lena Hedrup.

Sockerfritt julgodis med choklad – 2 gudomliga recept

Mandelbrownie

Ingredienser:

– 1 ägg

– 1 avokado

– 60 gram färska dadlar

– 2 msk riven kokos

– 1 ½ msk kakao

– 1 msk kaffe

– 2 msk ekologiskt mandelmjöl

– 1 dl hel mandel

– 1 nypa salt

– Ca 50 g hackad Low Carb Mörk choklad

Gör så här:

1. Börja med att sätta ugnen på 175 C.

3. Mixa ägg, avokado, dadlar och kaffe till en slät massa med en stavmixer.

4. Vänd nu i resterande ingredienser. Hacka i hälften av mandlarna i smeten och spara resterande till dekoration.

5. Fördela smeten i en smord springform eller en vanlig brödform och baka av i cirka 12–15 minuter.

6. Låt svalna och toppa med de hackade mandlar och mörk choklad.

Hasselnötsbomber

Ingredienser:

– 1 dl hasselnötter

– 1 dl Low Carb hasselnötskräm

– Ca 50g Low Carb Mörk choklad hasselnöt

– Guldglitter

Gör så här:

1. Börja med att rosta hasselnötter i ugnen eller i en stekpanna och låt sedan svalna.

2. Lägg hasselnötterna i en kökshandduk och gnugga tills du får loss allt skal.

3. Grovhacka nötterna och blanda ihop med hasselnötskrämen.

4. Forma nu smeten till små bollar och lägg i kylen en stund.

5. Smält chokladen i ett vattenbad och doppa sedan dina bollar i chokladen, toppa med lite guldpulver och låt stelna i kylen.

Om CarbZone

CarbZone är ett svenskt företag som sedan 2003 tillverkar livsmedel med lite kolhydrater och mycket fiber och protein. I sortimentet finns bland annat bröd, pasta, sylt och choklad som säljs på ca 800 välsorterade livsmedelsbutiker i hela landet. Produkterna säljs under varumärkena Low Carb®, NyStart!® och Protein Plus®. 

Hos CarbZone hittar du produkterna till din sockerfria bakning.

 

Text: Martina Norling, skribent och bakexpert med den populära bloggen Skippa Sockret som du är välkommen att följa här.

 

Skriv ut recept
Baka sockerfritt julgodis – 4 tips och 2 gudomliga recept
Baka sockerfritt julgodis – 4 tips och 2 gudomliga recept
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
specialkost Glutenfritt, LCHF
tillfälle Jul
kcal 400-499
Portioner
specialkost Glutenfritt, LCHF
tillfälle Jul
kcal 400-499
Portioner
Baka sockerfritt julgodis – 4 tips och 2 gudomliga recept
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras