Ägg på 12 sätt

Ägg på 12 sätt

Påsklovet har börjat för Stockholms skolbarn och med högtiden då vi äter mest ägg av alla. Ägg som för många förknippar med de stora, färgglada, fyllda med godis, men här väljer vi att fokusera på det mer matiga hönsägget.

Enligt studier är ägg det mest näringstäta du kan äta. Får du bara äta ett enda livsmedel är det alltså ägg du ska välja, något som dessutom går att variera i det oändliga. Här hittar du 12 sätt att äta ditt påskägg på.

Ägg på 12 sätt 

1. Äggröra. Knäck några ägg i en panna med smör eller olja och stek under omrörning, salta, peppra och rör eventuellet i ett par msk grädde för extra krämig konsistens.

2. Som pålägg på en matig macka. Kokt, stekt, pocherat eller i form av äggröra.

3. Äggtoddy. Vispa upp 2 äggulor med ett par msk socker eller sötningsmedel.

4. I stekt bladspenat. Stek spenaten i olja tillsammans med rödlök och vitlök. Knäck i ett par ägg mot slutet och rör tills det stagnerat.

5. Omelett. Rör ihop 3 ägg med någon matsked vatten eller mjölk, salt ochpeppar. Stek exempelvis spenat, champinjoner och lax någon minut i olivolja och häll över äggblandningen. Peta lite i omeletten så att smeten rinner ner i botten av pannan. Vänd om du vill. Klar!

6. I pannkaka. Här hittar du 3 goda pannkaksrecept.

7. I gröt. Koka din gröt som vanligt och rör ner ett ägg mot slutet så att det stagnerar. Ger mer mättnad, näring och en krämigt god smak och konsistens.

8. I olika ”skåprensningsrätter”. Stek exempelvis skinka eller kalkon, rör i ägg och ost. Mums!

9. Som krämigt inslag till all typ av mat. Ännu ett förslag på mat av rester är att steka rödlök, bönor, fisk (eller vad du har hemma) och knäcka över ett par ägg.

10. På pizza. En snabblagad variant är tortilliabröd med tomatsås, strimlad kalkon, bladspenat, champinjoner, ost och ägg som stagnerar i ugnen.

11. På fröknäckebröd med mjukost. Recept på fröknäcke hittar du här.

12. Kokt enligt kostens alla regler. Hur är en smaksak, men för krämig gula är ca 6 minuter i sjudande vatten lagom. Ät som det är eller med en klick majonäs. Passande till det mesta.

Text och foton: Anna Lissjanis

Skriv ut recept
Ägg på 12 sätt
Ägg på 12 sätt
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
tillfälle Påsk
Portioner
tillfälle Påsk
Portioner
Ägg på 12 sätt
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras