Smart och nyttig studentmat

Vegetarisk svävande Jakob

Så här innan den stundande lönen kan det både ringa tomt i kylskåpet och på bankontot. Idag var jag in och handlade på ICA. När jag kollade igenom reklambladet var det som vanligt onyttig halvfabrikatsmat som var på extrapris och då blev jag lite sur. Inte nog med att man ska ha en studentbudget ska man även behöva äta falukorv, sås och pommes frites till middag? Nej tack jag avstår! Istället köpte jag ett paket bönor, en matlagningsgrädde och en lök. Resten av ingredienserna hade jag hemma och genom att kombinera billiga, hälsosamma och goda råvaror fick jag till en snabb, god och billig middag.

Med receptet till flygande Jakob i bakhuvudet lagade jag en vegetarisk gratäng med kidneybönor, ris, jordnötter och ett stänk chili. Egentligen tänkte jag addera bananskivor, men F är allergisk så det får ni prova istället för mig. Gratängen blev vegetarisk dels eftersom det är billigare men även på grund av att bönorna och grönsakerna innehåller mycket långsamma kolhydrater, fibrer, vitaminer och mineraler. För att hålla nere kostnaden är det även viktigt att ta till vara på sådant som du annars skulle kasta. Exempelvis behövde jag nu inte slänga den lilla ostbit som vi hade kvar i kylskåpet. Istället fick den bli ett gott täcke på gratängen.

Ingredienser:

2 dl okokt ris

4 vitkålsblad

250 g kidney bönor

1/2 dl jordnötter

1/2 gullök

2 dl matlagningsgrädde

2 msk chillisås

Paprikapulver, cayennepeppar, örtsalt, svartpeppar och chilli

kantbiten av en ost att toppa gratängen med

Gör så här:

1. Starta ugnen på 225 grader. Koka ris enligt anvisningarna

2. Häll av spadet från bönorna. Hacka vitkål och lök.Blanda därefter bönorna och grönsakerna med matlagningsgrädden, nötterna och kryddorna i en bunke.

3. Häll av vattnet från riset och blanda runt med resterande ingredienser. Ha därefter över ingredienserna i en ugnssäker form och riv över osten.

4. Placera formen i mitten av ugnen i ca 20 minuter.