Rödbetsrutor med kokos och kaffe

Ingredienser 

Kaka:

100 g smör

2 st skalade och rivna röbetor

2 dl mjölk
2 ägg
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 dl vetemjöl

1 dl havregryn
2 msk kakao
1 msk bakpulver

Glasyr:
50 g smör
2 dl florsocker
3 msk kaffe

2 msk kakao
Garnering:
riven kokos

Rödbetsmums 

Sätt ugnen på 200°C.
Skala och riv rödbetorna.
Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt blandningen svalna.

Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Blanda mjöl, havregryn, rödbetor, kakao och bakpulver. Vänd ner mjöl- och matfettsblandningen i äggpöset och rör till en jämn smet.
Häll smeten i en väl smord långpanna. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min. Låt kakan kallna.

Glasyr:

Smält matfettet till glasyren i en kastrull. Tillsätt florsockret och späd med kaffe. Rör till en jämn och slät glasyr. Bred glasyren på den kalla kakan och strö över rikligt med kokos.
Skär kakan i rutor.

(Tips! Dom var ännu godare efter att ha legat till sig i kylskåpet över natten.)

Äter ni också upp den överblivna smeten? 

God förmiddag!

När jag bakar lockas jag ofta av att experimentera lite. Att se vad som händer när man smyger in någon lite oväntad ingrediens är superkul. Igår hade vi kalas här hemma och jag bakade traditionella kärleksmums, men adderade rödbeta och bytte en del av mjölet mot havregryn.

Självklart kan man dra bakverk ännu längre åt det ”nyttiga” hållet, men samtidigt ska inte känslan av lyx, god smak och efterrätt försämras. Vid ett kalas är det inget fel att äta sockrade godsaker och det bjöds på helt vanliga tårta också. Men jag tycker fortfarande att det finns en poäng i att inkludera mer grönsaker och fullkorn i kosten vilket även inkluderar fikabordet. Detta gjorde att rutorna är onyttiga men samtidigt innehåller några bättre komponenter än annars.

No Comments Yet

Comments are closed

bbb