Sötsaker, lyx och tradition

Gårdagen = Ett frisörbesök och nagelfix, jag kände mig som en riktig prinsessa som blev ordentligt ompysslad hela dagen … och kvällen lång.

När bör man lyxa med sötsaker?

Detta blev då min lyxiga belöning efter att ha pressat mig runt Vättern. Självklart kan det vara belönande att smälla i sig en kaloribomb på direkten efter målgång. Men om man inte är sugen just då tycker jag att det tråkigt att behöva trycka i sig en bomb bara för att man hade bestämt sig för det, och då suktat efter den under en lång tid innan.

Då passar det mig bättre att spara sötsakerna till de dagar då sötsuget verkligen är där. Samtidigt vill man gärna ha en belöning att se framemot efter en tapper insats. Känslan av belöning, lyx eller fest är allt för ofta förknippad med att äta något gott och onyttigt. Visst kan det vara mysigt, men ofta får man för många tillfällen i vardagen att ”lyxa”. Man ska fika bara för att man träffar en bekant, det ska fikas för att det är en röddag, för att det finns en godisskål på jobbet, för att det är soligt ute, för att det är någons födelsedag eller för att någon annan är sugen..

Samhällets normer

Är det då konstigt att man avstår medan andra fikar? Tyvärr blir det ofta en större grej än vad det faktiskt är. Samhället är roligt på så sätt, om jag hade sagt att jag var vegan, allergisk eller hade en viss religion skulle inte följdfrågorna rasa in eller kommentarer som ”såklart du kan unna dig” komma. Självklart vill folk väl, och man ska inte avstå livets goda i den utsträckning att det blir en ätstörning. MEN all njutning och mys i vardagen behöver inte vara förknippad med att stoppa snask och sötsaker i kakhålet.

I lördags då loppet var klart eller i söndags då sviterna fortfarande satt i var jag inte sugen på något sött. Däremot blev det en chokladboll hos frisören två dagar senare. Det behöver inte vara konstigare än så.

Låt kosten vara din ensak och bry dig inte så mycket om samhällets normer om fika!

PUSS & KRAM
No Comments Yet
  1. Helt rätt. Lyx och att unna sig kan vara exakt vad som helst, allt från en fika en varm sommardag på stranden eller hos en vän till att köpa sig något. Jag tror även att en vanliga liv styr vad som är lyx eller att unna sig. Har man ont om pengar och är van vid detta så kan en liten kondisbit på ett fik vara något extremt stort medan de som alltid har råd med detta kan göra annat som kostar mer. Men inget är bättre eller sämre än det andra. Det är upp till personen själv att bestämma vad som är lyx för mig utan att trycka ner någon annan. ☺ Bra jobbat föresten i helgen! 💪

bbb