Räkor och skaldjur – nyttig och näringsrik mat

I Sverige är vi ganska bra på att äta skaldjur, vilket är väldigt positivt då detta är ett mycket bra, nyttigt och näringsrikt livsmedel. På sommaren äter vi gärna räkor tillsammans med ett gott vitt vin och på sensommaren är det många av oss som festar loss på kräftor när det är kräftskivetider i landet. Det är också ganska vanligt att njuta av skaldjur till förrätter, i fisksoppor, tillsammans med ägg, i en sås tillsammans med pasta, i sushi eller på bröd. Det går att variera hur man äter sina skaldjur på en mängd olika sätt.

Jag älskar skaldjur och äter dem på alla möjliga sätt. Några av favoriterna är paella med räkor och musslor, fisksoppa med saffran, lax, vit fisk, räkor och musslor, kräftstjärtar i en creme fraiche baserad sås tillsammans med fullkornpasta.


Ett exempel på en god fisksoppa var den som Tessan och Eva-Sofie gjorde på min syster Hannas möhippa i England:
en soppa med torsk, lax, räkor, fänkål, saffran och vitt vin.
En sådan soppa är också väldigt lätt att göra och den brukar normalt sett vara uppskattad mat för de flesta.

En annan maträtt med skaldjur är den som jag gjorde härom dagen: Fullkornsspagetti med räkor, tomat och bladspenat.


Näringsvärdet för skaldjur som räkor, musslor, krabbor per 10
0 gram:
Energi 105,2 kcal
Protein 21,69 g
Fett 1,49 g
Mättade fettsyror 0,23 g
Kolhydrater 0,95 g
Fibrer 0 g
C-vitamin 0 mg
D-vitamin 0,444 mcg
Folat 7 mcg
Järn 3,73 mg
Zink 2,155 mg
Kalcium 102,8 mg

Näringsinformationen kommer från Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1.1.

Som ni ser så är skaldjur rika på protein men fattiga på fett och kolhydrater. Med andra ord är detta en mycket bra och hälsosam proteinkälla!


Något som också är gott och nyttigt är att göra en wok och låta skaldjur utgöra den proteinrika delen av rätten. Häromdagen gjorde jag thaiwok med räkor, crabsticks och kokosmjölk. Den blev väldigt god! Klicka på länken och du kommer till receptet!

Detta var några tips på vad du kan göra med skaldjur, men det finna såklart en mängd andra goda recept att prova. Tipsa gärna om ni har andra bra förslag på skaldjursrecept!

No Comments Yet

Comments are closed

Sporthälsa bbb