Paj med dinkelmjöl

Idag lagade jag ett gäng med matpajer. Jag kommer att ha fest nästa helg och då kommer jag att bjuda på buffé. Så jag passade på att förbereda idag genom att baka de pajer som ska vara med på buffén. Nu ligger de i frysen tills nästa helg.

Jag valde att göra pajdegen av dinkelmjöl och drog ner på mängden margarin genom att ha lättkesella i också. Detta för att få till lite nyttigare pajer. Här kommer recepten på tacoköttfärspaj och skinkpaj.

Pajdeg:
4-6 portioner – en paj

75 gram margarin (kylskåpskallt)
0,75 dl. lättkesella
2,5 dl. dinkelmjöl, fullkorn
2 msk. krossade linfrön
1 msk. vatten

Blanda samman ingredienserna till pajdegen och arbeta ihop till en smidig deg. Låt den vila i kylskåpet i 30 minuter. Fördela ut degen i en pajform. Förgrädda den i ugnen i 200 grader i 10 minuter.

Skinkpaj:
4-6 portioner – en paj

1/4 purjolök
5 champinjoner
400 gram rökt bog
chilikrydda
paprikapulver
1/2-1 dl. riven ost, 10% fett
3 ägg
2 dl. minimjölk
svartpeppar

Skölj purjolöken och champinjonerna noggrannt och hacka dem. Fräs i en stekpanna. Tärna den rökta bogen i tärningar och låt fräsa med grönsakerna. Krydda med chili, paprika och peppar. Fördela den frästa blandningen i pajskalet. Vispa ihop ägg, mjölk och peppar. Lägg riven ost på den frästa blandningen i pajskalet och häll över äggstanningen. Grädda pajen i ugnen på 200 grader i 20-25 minuter.

Tacoköttfärspaj:
4-6 portioner – en paj

Tacoköttfärs av ca 400 gram köttfärs
1/2-1 dl. riven ost, 10% fett
3 ägg
2 dl. minimjölk
svartpeppar

Lägg i tacoköttfärs (recept om du klickar på länken) i pajskalet. Lägg på den rivna osten och häll över en blandning av ägg, mjölk och peppar som du har vispat ihop innan. Grädda klart i ugnen på 200 grader i 20-25 minuter.

Jag passade på att göra två vegetariska pajer idag också, utifall vissa av mina gäster nästa helg är vegetarianer. Jag fräste purjolök och champinjoner precis som till skinkpajen, men istället för rökt bog lade jag till broccoli och mycket lagrad ost. Jag toppade med rostade pinjenötter.

Alla sex pajerna klara!
No Comments Yet
bbb