Välkommen 2017

God fortsättning på det ny året. Hoppas du har haft en riktigt bra jul- och nyårshelg.

Ett nytt år är verkligen som ett oskrivet blad fullt av nya utmaningar och möjligheter. Möjligheter att lägga vanor, ovanor, beteendemönster eller kanske relationer bakom dig.

God fortsättning på det ny året. Hoppas du har haft en riktigt bra jul- och nyårshelg.

Ett nytt år är verkligen som ett oskrivet blad fullt av nya utmaningar och möjligheter. Möjligheter att lägga vanor, ovanor, beteendemönster eller kanske relationer bakom dig.

Var du en av dem som gav några nyårslöften vid tolvslaget? Känner du igen dig om jag skriver att inte alltför sällan handlar dessa nyårslöften om att förbättra sin hälsa på något sätt?
Börja träna/träna mer, äta bättre/nyttigare, stressa mindre, sluta röka/dricka, bli mer miljömedveten, få mer tid med familjen osv.
Men är det någon som någonsin håller sina löften?
Jag tror inte det är så vanligt och därför tycker jag personligen det är onödigt att ge några.
Men självklart finns det undantag. Väldigt genomtänka löften kan säkert hjälpa dig att genomföra och hålla vad du har lovat.

Vad väldigt många gör fel när de sätter upp nya mål/löften är att målen inte är relistiska eller konkreta.
Vad är det du vill göra för förändring? Vad vill du uppnå? Hur ser dina förutsättningar ut?
Är du inte van att träna 3-4 ggr/veckan kan det var på tok för jobbigt för vissa och både motivationen och orken börjar tryta efter några veckor eller skador uppstår pga för mycket eller fel träning. Visst måste man gå in helhjärtat för en uppgift om det ska hålla. Men det är bättre och roligare att trappa upp träningen successivt än att behöva dra ner.
Ta din träning eller dina nya kostråd på allvar och tala gärna om för din omgivning vad du håller på med. Då slipper du bli ifrågasatt hela tiden. Är du en partypingla som brukar gå “all in” varje fredagkväll och helt plötsligt börjar tacka nej till utekvällar och drinkar, börjar nog dina vänner undra. Har du däremot gjort klart för dem att under detta år kommer du dra ner på festandet för att låta kroppen komma iform tror jag de förstår.

Oavsett vad du har för mål, sätt upp mätbara delmål. Genom att uppnå små delmål ökar du din motivation. Då blir det mycket roligare att fortsätta till ditt slutmål (det behöver inte alltid vara ett slutmål utan en livsstilsföräningring som pågår resten av livet).
Belöna dig på vägen och med belöning menar jag t.ex avkopplande massage, spadag, nya jeans, snygga underkläder, en barnfri dag, ja i stort sett vad som helst.
Personligen skulle jag aldrig belöna mig med en pizza eller en stor godispåse.
Visst kan man göra det någon gång. Absolut. Men det kan ge bakslag och känslan av att kanske ha misslyckats gör att du ev. faller tillbaka i gamla osunda (o)vanor.
Tryter motivationen(vilket den absolut gör ibland) tänk då på dina delmål, tänk på den härliga känslan efter ett träningspass, tänk på hur bra du mår när du äter hälsosamt, tänk positivt, tänk framåt.

Alla har inte ett hav av tid så tänk också på hur du praktiskt ska få in träningen i ditt liv med familj, jobb, vänner och andra aktiviteter. Det går oftast med hjälp av andra familjemedlemmar. Kanske farmor/mormor eller någon vänlig granne kan titta till barnen medan du går och tränar. Våga be om hjälp och gör det inte så svårt för dig. Alla behöver inte träna på gym. En rask promenad är också bra.

Om du har bestämt dig för att lägga om dina kostvanor, ta inte bort allt du tycker är gott på en gång. Det blir för trist och jobbigt.
Gör det inte så svårt eller komplicerat för dig. Du behöver inte snöa in dig på små detaljer. Tänk enkelt: ät bra råvaror som lagas från grunden, ät långsamma kolhydrater, fett och protein, ät när du är hungrig (självklart inte för ofta) och funkar det inte för dig att äta frukost tidigt på morgonen så ät den senare eller hoppa över den. Förutsatt att du inte länsar fikaautomaten på Delicatobollar vid 10- tiden.
Och vi kan väl enas om att mindre rött kött och mer grönsaker på tallriken är bra för djuren, miljön och kroppen.
Är du en “sockerjunkie”, försök att trappa ner på godis, läsk, kakor, glass osv. Det tar inte så många veckor innan du har vant dig vid att allt inte behöver smaka sött och sedan har du(förhoppningsvis) inte det begäret längre (förutsatt att man inte är sockerberoende, då är det en helt annan sak).
Och tro inte på vad som står med stora bokstäver på varenda löpsedel så här års.
”Gå snabbt ner i vikt”, ”Få snabbt platt mage efter jul” 0sv, osv.
Tänk på att kostråd ska anpassas till den enskilda individens behov och förutsättningar.  Bara för att en viss typ av kostupplägg passar din kompis innebär det inte nödvändigtvis att den funkar för dig. Jag tycker dessutom det är viktigare att focusera på att äta mat som gör att vi mår bra och ger kroppen näring istället för mat som gör att vi går ner i vikt. Ät och träna för att må bra, inte för att se bra ut.

Det tar tid och det krävs mod för att göra en förändring.
Många vill förändra men få vågar göra en förändring.
Det är oftast ingen dans på rosor och det kan göra ont, vara jobbigt och kosta båda svett och tårar att förändra. Men det är verkligen värt det.

Jag hoppas att du får en riktigt bra start på 2017.

Jag skickar med en bild på en lätt och fräsch sallad som jag gjorde häromdagen.
Det är bladspenat, grönkål som har varit i ugnen och blivit lite krispiga, tomater, granatäppelkärnor, lite solrosfrön och skivad apelsin. Passar också som tillbehör till kött, fisk eller fågel.

img_5428

No Comments Yet

Comments are closed