Internationella vegandagen idag

Har ni koll på att det är den Internationella Vegandagen idag? Nä, det hade inte jag heller men tack och lov för sociala medier där alltid någon har koll på alla dessa temadagar.

Har ni koll på att det är den Internationella Vegandagen idag? Nä, det hade inte jag heller men tack och lov för sociala medier där alltid någon har koll på alla dessa temadagar.

Jag är inte vegan men äter till 90% växtbaserad mat och får ofta höra att jag är extrem. Det kan jag tycka är lite konstigt för är det något som veganism står för så är det väl ändå att inte skada eller döda andra. Det kan i min värld inte ses som extremt på något sätt. Däremot kan jag tycka att vissa veganer(absolut inte alla) “hoppar på” eller ifrågasätter andra som inte äter som de gör. Det upplever jag inte alls på samma sätt med t.ex köttätare. Jag lägger inga värderingar i hur andra äter och det skulle aldrig falla mig in att kritisera någon som äter på ett annat sätt än vad jag gör. Däremot kan jag informera om hälsoeffekterna om någon vill veta varför vi bör äta mer grönsaker, baljväxter, frukter osv.

Min mat består oftast av råa grönsaker som jag har som bas och sedan fyller jag på med det jag för dagen känner för. T.ex avocado, kikärtor, surkål, kimchi, tofu, nötter, frön och ibland fisk och ägg.

Så här brukar det oftast se ut när jag äter.

 

Vill man absolut inte äta massa grönsaker men kanske är sugen på en vegansk rawfood tårta så kommer här receptet (favorit i repris):

Botten:

 

  • 4 dl valnötter
  • 10 dadlar
  • 1/2 pressad lime eller citron
  • 1 msk kokosolja
Fyllning:
  • 3 dl hallon (frysta går bra)
  • 5-6 dl mandelmjöl
  • 1 msk chiafrön
  • 1/2 dl honung
  • 2 msk kokosolja
  • 1 msk lime eller citron
Översta lagret:
  • 4 dl hallon
  • 6 aprikoser
  • 3 msk chiafrön
  • 1 msk lime eller citron
Gör så här:
Mixa nötterna först, i en matberedare, och häll sedan i dadlar, lime och kokosolja.
Mixa vidare till en jämn smet/deg och tryck ut den i botten på en springform (kakform med löstagbar kant)
Mixa ingredienserna till fyllningen och bred ut över bottenlagret.
Ställ kakan i frysen någon timme.
Mixa ingredienserna till överst lagret och bred ut detta på kakan.
Ställ kakan i frysen men ta fram i god tid före servering och dekorera med t.ex färska hallon och björnbär.
Jag har valt att bara använda ekologiska och Krav-märkta produkter.

 

Rätt nöjd med resultatet denna gång 😉

 

Ha en fortsatt bra (vegan)dag.

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer