2:a advent

Jag var på födelsedagsfirande hos min svägerska idag. Hon jobbar i en bokhandel i Stockholm och vi kom att prata om vad som är populärt nu inför jul. Hon sa att som vanligt är det massor av olika bak- och kokböcker som säljer bra. Nu innan jul ska vi ju baka och fixa hur mycket som helst.
Och vips 2 dagar efter julafton ska alla “komma i form”. Så bort med alla (onyttiga) mat- och bakböcker och fram med allt som är “nyttigt”.

Jag var på födelsedagsfirande hos min svägerska idag. Hon jobbar i en bokhandel i Stockholm och vi kom att prata om vad som är populärt nu inför jul. Hon sa att som vanligt är det massor av olika bak- och kokböcker som säljer bra. Nu innan jul ska vi ju baka och fixa hur mycket som helst.
Och vips 2 dagar efter julafton ska alla “komma i form”. Så bort med alla (onyttiga) mat- och bakböcker och fram med allt som är “nyttigt”.  Både när det gäller mat och träning. För nu ska vi minsann gå ner i vikt snabbt som bara den.
Det konstiga är att så här är det år efter år. Vi äter som aldrig förr innan och under julen för att sedan, precis som tidigare år, konstatera att det inte är så bra för midjemåttet att äta mycket och bara förflytta sig mellan köket, soffan och sängen.

Svägerskan och jag funderade på vad som skulle hända om man la fram kom-i-form böckerna innan jul, om folk skulle tänka lite mer på kosten och träningen då.
Vad tror ni, skulle det funka eller är det som att säga att Kalle Anka skulle sluta visas på julafton? Folk skulle bli vansinniga.

Sen är det ju det där med exponering av sk “skitmat” i butikerna. Just nu ramlar man ju över kartonger med tomteskum och man får trixa sig fram för att inte köra in kundvagnen i pallar med julmust. Och så har det varit sedan typ oktober. Jag vet att jag blir lika förvånad varje år att skiten ska fram så otroligt tidigt. Det gör det inte lätt att stå emot när vi hela tiden, på fler ställen i butiken, utsätts för lockelser (jag såg tomteskum på 3 olika ställen i min butik).
Jag läste i Jacob Gudiol’s bok “Skitmat” hur otroligt viktig placeringen av varor är i en butik.
“Det ligger en hel del efterforskning bakom varför en mataffär är uppbyggd på ett visst vis och det givna målet är att få dig att köpa så mycket som möjligt”.
Sedan beskriver han hur och varför de olika avdelningarna ligger där de gör och en sak som är rätt intressant, som jag aldrig har tänk på, är att frukt och grönt alltid kommer först i en butik.
Men inte särkilt bra att känsliga frukter och grönsaker hamnar längst ner i din korg eller vagn och blir tillplattade eller mosade av dina andra varor som hela tiden läggs ovanpå.
Det finns självklart en anledning till detta också. Frukt och grönt är fräscht och ger dig det första intrycket av butiken. Dessutom får vi ett lite bättre samvete när vi har lagt ner något “nyttigt” i korgen. Då är det ok att lite längre fram i butiken lägga ner något “onyttigt”.
Här kommer nästa tankeställare:
“Chips, snacks och läsk är alltid placerade i varandras närhet. Förklaringen är för att när en besökare lägger ner en påse chips i sin kundvagn så ökar chanserna att hen också köper läsk om du visar detta samtidigt”.
Tänk på det nästa gång du ev. ska lägga en chipspåse i dig vagn/korg. Kolla hur nära du har till läsken och se om du kan avstå (förutsatt att du vill) från att köpa.

Idag är det 2:a advent och jag har gjort små goda och nyttiga energibollar med en härligt syrlig smak som passar bra till adventsfikat och som inte innehåller något tillsatt socker (tillräckligt med fruktsocker i dadlarna).

Jag mixade, i en matberedare: 2 dl mandlar, 2 dl dadlar, 1 msk kokosolja, 1/2 msk (eller mer) kanel och 1 krm vaniljpulver
Sedan formade jag degen/massan till bollar, ca 12 st, och rullade dem i lingonpulver (från Kung Markatta, 100% lingon).

img_5134

Supergoda och riktigt vackert julröda.

Hoppas ni får en skön 2:a advent.

Källa: Jacob Gudiol, Skitmat

No Comments Yet

Comments are closed