Midsommar

Nu är vi här igen. Vid den här tiden på året som vi har längtat så mycket efter. Som vi sätter upp våra mål efter (ni vet, gå ner si och så mycket till midsommar osv). Den tiden som ska vara så härlig, så underbar, så fantastisk, så perfekt….nä sluta nu. Midsommar är ju faktiskt bara ett datum i almanackan, som vilken helg som helst, men som vi av någon anledning har gjort till något fullkomligt heligt. Du rör inte min midsommar, typ.

Nu är vi här igen. Vid den här tiden på året som vi har längtat så mycket efter. Som vi sätter upp våra mål efter (ni vet, gå ner si och så mycket till midsommar osv). Den tiden som ska vara så härlig, så underbar, så fantastisk, så perfekt….nä sluta nu. Midsommar är ju faktiskt bara ett datum i almanackan, som vilken helg som helst, men som vi av någon anledning har gjort till något fullkomligt heligt. Du rör inte min midsommar, typ.

Vi tycker synd om dem som måste jobba under midsommarhelgen. Eller ännu värre. Vara kvar i stan. Va, ska du inte ut på landet eller ut i skärgården??

Nu låter det kanske som om jag inte gillar att fira midsommar. Det gör jag. Jag älskar sommar och midsommar. Tycker bara att det blir lite hysteriskt för EN helg.

Dessutom tänker jag på alla människor som faktiskt är ensamma och inte har någon att fira/vara med. Det gäller självklart alla högtider men säker är just midsommar och jul extra jobbigt för de ensamma.

Nu kommer jag till det otroligt viktiga under midsommar. Nämligen maten. Ni vet den där maten som ser ungefär likadan ut som den vi äter på julen och under påskhelgen. Det heter bara lite annat under de olika högtiderna.

Jag fullkomligt älskar Sarah Dawn Finers karaktär Lynda Woodruff som gör en underbar parodi på det jag just skrev. Kolla på youtube om ni inte har sett den.

Slutgnällt från mig och här kommer lite enkla recept som jag gillar. Kanske inte den där typiska midsommarmaten men gott och enkelt.

Den här salladen gjorde jag för någon månad sedan och bjöd våra vänner på. Den blev väldigt uppskattad.

sites/default/files/IMG_2743.JPGDet är kokta röd- och polkabetor, bladspenat, svart ris, jordgubbar och rostade pinjenötter. Passar väldigt bra till grillat (kött eller fisk).

Att göra en dessert av en ananas är kul och dekorativt. Det är inte svårt men det kräver en vass kniv för att dela ananasen i 2 halvor. Efter att jag delat dem skar jag ut fruktköttet och blandade det med körsbär och färska hallon. Servera med glass eller grädde eller är som den är.

sites/default/files/IMG_3074.JPG

En jordgubbstårta hör väl ändå midsommaren till. Men jag är inte särskilt förtjust i “vanliga” tårtor så jag hittade ett recept på en rå hallon cheesecake (receptet från anja.elle.se) som blev väldigt god och den var inte alls svår att göra (viktigt för mig).

Det här här behövs för ca 10-12 personer:

Nötbotten:

  • 3,5 dl sötmandel
  • 12 urkärnade dadlar
  • 1 nypa havssalt (kan uteslutas)

Vanilj och citronfyllning:

  • 6 dl cashewnötter (blötlägg 2-3 timmar så går det lättare att mixa)
  • 2 dl kokosolja
  • 1,5 dl pressad citronsaft
  • 1 dl honung (i orginalreceptet står det agavesirap men jag väljer honung)
  • 1 msk vaniljpulver
  • ev. 1 dl kallt vatten

Hallontopping:

  • 3 dl hallon (jag tog frysta)
  • 6 st torkade aprikoser
  • 1,5 msk chiafrön

Gör så här:

  • Mixa mandlar, dadlar och havssalt till nötbotten i en matberedare till det blir en jämn och kladdig massa. 
  • Tryck ut nötmassan till ett jämnt lager i botten på en springform
  • Häll alla ingredienser till fyllningen i en mixer eller matberedare och mixa.
  • Häll fyllningen i ett jämnt lager över nötbotten och ställ in i frys ca 45-60 minuter. Fyllningen ska stelna.
  • Mixa hallon och aprikoser och rör ner chiafröna. Lår svälla en liten stund.
  • Ta ut tårtan ur frysen och häll över toppingen och ställ in i frysen igen och ta fram tårtan ca 30 minuter innan den ska serveras.
  • Toppa med frukter, bär, choklad, nötter eller vad ni gillar

sites/default/files/IMG_3094.JPG
Jag älskar vattenmelon och äter en hel del nu när det är säson. När det blir varma dagar är det supergott att blanda vattenmelon, frysta hallon och krossad is i en mixer. Det blir en riktigt fräsch alkoholfri sommardrink.

sites/default/files/IMG_3041.JPG

Nu hoppas jag ni får en alldeles underbar midsommar och njut av maten, vännerna och de ljusa nätterna 🙂

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer