Superkryddan gurkmeja i hemgjord “glass”

Vilket härligt väder det har varit idag. Ibland önskar jag att det alltid kunde vara så här. Jag tycker allt blir så väldigt mycket lättare på sommaren. Framförallt är det ju så lätt att hålla sig aktiv när man bara kan dra på sig ett par bra skor och ut och gå eller springa. Jag bor ca 100 meter från en sjö och runt den här sjön är det väldigt många som promenerar, springer eller cyklar. Det är verkligen alla åldrar på motionärerna. Och min favoritfarbror som får mig så motiverad när jag inte har lust att powerwalka, är säkert mellan 85-90 år och går nästan varje dag med sina stavar.

Vilket härligt väder det har varit idag. Ibland önskar jag att det alltid kunde vara så här. Jag tycker allt blir så väldigt mycket lättare på sommaren. Framförallt är det ju så lätt att hålla sig aktiv när man bara kan dra på sig ett par bra skor och ut och gå eller springa. Jag bor ca 100 meter från en sjö och runt den här sjön är det väldigt många som promenerar, springer eller cyklar. Det är verkligen alla åldrar på motionärerna. Och min favoritfarbror som får mig så motiverad när jag inte har lust att powerwalka, är säkert mellan 85-90 år och går nästan varje dag med sina stavar. När jag ser honom har jag absolut inget att skylla på. 

sites/default/files/IMG_2809.JPGSå här såg det ut imorse. Jag hämtar rätt mycket kraft och energi från vattnet och lugnet där jag bor. Fullkomligt älskar att vara ute när det är sommar.

Men för några dagar sedan hade jag en sån där dag då all ork bara är borta. Jag hade sovit bra, ätit bra(rätt kost är A och O för mig när det gäller energin) och tränat men ändå så var jag otroligt trött och seg. Då provade jag att göra en nana icecream. Det kallas iallafall så på Instagram och det är en slags “glass” som görs på frysta bananer. 

I min hemgjorda glass hade jag 2 små frysta bananer (ett tips är att aldrig kasta bananer som ser trista ut och som ingen vill äta. Skiva dem, lägg dem i en burk och ställ in i frysen). Sedan hade jag 1 liten färsk mango (funkar lika bra med fryst), 1 tsk gurkmeja som kommer från Mega Food, en skopa proteinpulver (det är ärt-och havre protein från Better You), 3 urkärnade dadlar(för att få lite sötma) och 1 tsk baobab pulver(innehåller bl.a mkt vitamin C, magnesium och kalcium). Jag kör allt med en kraftfull stavmixer och då blir det nästan som en glass. Ni måste prova.

Varför jag har i gurkmeja beror helt enkelt på att det gula pulvret är en riktig super krydda som innehåller massor av näringsämnen. Curcumin är det ämne som anses ge gurkmeja så många bra egenskaper (finns även i curry).

Gurkmeja sägs bl.a vara bra mot:

 

  • inflammationer
  • ledbesvär
  • cancer
  • Alzheimers
  • menstruationsbesvär
  • hudproblem
  • magbesvär
  • motverka gallstenar
  • förbättra leverfunktionen
  • stabilisera blodsockret
  • sänka det “onda” LDL-kolesterolet
  • den är starkt antiinflammatorisk
  • en kraftfull antioxidant
  • ta gärna gurkmeja ihop med svartpeppar för i svartpeppar finns det aktiva ämnet  piperin som ökar upptaget av gurkmeja när de båda tas ihop

 

Personligen gillar jag inte smaken av gurkmeja men i matlagning (gurkmeja tål upphettning) eller tillsammmans med havremjölk tycker jag att den beska smaken försvinner.

sites/default/files/IMG_2777.JPG

Så här blev min gurkmejaglass.

Ha en fortsatt bra vecka.

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer