Julbord

Oj, vad fort tiden går nu. Igår var det den 3.e advent och en del av er har kanske redan hunnit med att äta något eller några julbord. Att samlas kring ett julbord är en trevlig tradition tycker jag och då menar jag att just umgås med familj eller vänner är trevligt. Traditionell svensk julmat tycker jag är tråkig och känns inte särskilt modernt. Jag skulle vilja se mer nyheter och influenser från andra länder på julbordet.

Oj, vad fort tiden går nu. Igår var det den 3.e advent och en del av er har kanske redan hunnit med att äta något eller några julbord. Att samlas kring ett julbord är en trevlig tradition tycker jag och då menar jag att just umgås med familj eller vänner är trevligt. Traditionell svensk julmat tycker jag är tråkig och känns inte särskilt modernt. Jag skulle vilja se mer nyheter och influenser från andra länder på julbordet. Framförallt mycket mer grönsaker.

Det var länge sedan jag var på ett traditionellt julbord. Min man tyckte inte att det var någon större idé att betala för någon som åt några laxskivor tog 2 mintkyssar och drack några koppar kaffe och ville gå när de flesta just hade avslutat sina förrätter. Däremot har jag varit på alternativa julbord där det bara serverades fisk och skaldjur. Det tilltalar mig mer. 

Som ni kanske förstår ser julbordet på julafton hemma hos mig inte så traditionellt ut men själklart finns skinka och hemgjorda köttbullar till dem som vill ha det. Ingen av mina vuxna döttrar eller jag äter kött så det blir mycket grönt på bordet.

Många undrar vad som är bättra och sämre val på julbordet. Om du har bestämt dig för att gå ut och äta julbord med vänner, familj, kunder eller kollegor så strunta i att räkna kalorier utan passa på att njut av mat och dryck istället. Ingen vill sitta bredvid någon som hela tiden kommenterar vad man ska äta eller inte. Men tillhör du dem som äter många julbord under december månad finns det bra eller mindre bra val att göra.

Den traditionella julmaten är ofta ganska fet och med ”gående bord” är det lätt att ta om flera gånger, även fast magen kanske säger stopp. Tänk kvalitet, inte kvantitet. Ät långsamt och njut av julmaten.

Bra val: skinka (skär bort synligt fett), kalkon, ägg, lutfisk, räkor (skaldjur), lax, sill, grönkål/brysselkål(självklart alla grönsaker), färska frukter, naturella nötter.

Mindre bra val/ät mindre av: korvar, färdigköpta köttbullar, feta charkvaror, pastejer och patéer, jansons frestelse, julostar, ris á la malta(kaloribomb), majonässtinna röror, godis, vörtbröd(mkt socker i), alkohol och läsk.

Det här är bara lite av allt som kan finnas på ett julbord och jag vill verkligen poängtera att det är inte vad du äter under 1 dag som gör att du går upp i vikt eller tappar formen, utan snarare hur dina andra 364 dagar ser ut.

julbordet
Bild från Aftonbladet.

No Comments Yet

Comments are closed