Krydda med kanel

 

Högtid, tradition, och säsong har stor inverkan på vad vi äter/dricker under en viss tid på året.
En del smaker väcker dessutom starka associationer hos oss och de flesta som luktar på kanel skulle säker säga att det luktar jul.

 

Högtid, tradition, och säsong har stor inverkan på vad vi äter/dricker under en viss tid på året.
En del smaker väcker dessutom starka associationer hos oss och de flesta som luktar på kanel skulle säker säga att det luktar jul.

Kanel är en krydda som har använts i tusentals år och nämns redan i Bibeln och i Norden har den använts sedan 1300-talet.
Kanel består av det inre barkskiktet på ett träd som odlas eller växer vilt i tropiska delar av Asien som Indien och Sri Lanka.
Barken skärs av och rullas. Det som vi ser i butiker som kanelstänger är torkad och ihoprullad bark. Den torkade kanelen kan också malas till pulver.
Det finns ung. 250 olika kanelträds arter och främst använd kassiakanel (från Kina) och ceylonkanel (från Sri Lanka).
Kassiakanel är den kanel som är vanligast att köpa i Sverige. Det är också den sorten som har mer kumarin (ett doft och smak ämne) i sig än t.ex ceylonkanelen. Olika sorters kanel innehåller olika mycket kumarin.
Kumarin sägs kunna ge leverskador om det överkonsumeras, men då måste man äta stora mängder kanel varje dag under en längre tid. Som med allt gäller det att äta med måtta.
Ca 1- 1,5 tsk är att rekommendera och personligen äter jag ekologisk ceylonkanel varje dag, men inte mer än ca 1 msk.

Förutom att kanel är en härlig smakförstärkare sägs kryddan kunna ge en del positiva hälsoeffekter. T.ex:

  • reglera blodsockret och blodfetter (kanel har en förmåga att hålla blodsockret på en jämn nivå)
  • öka blodcirkulationen
  • stimulera matsmältningen
  • förbättra insulinkänsligheten
  • inflammationshämmande
  • rik på polyfenol (antioxidant som skyddar kroppen mot för tidigt åldrande)
  • positiv påverkan på andning och urinvägar
  • verkar slemlösande vid förkylning och hosta
  • innehåller bl.a fibrer, kalcium, järn och mangan

Det latinska namnet för ceylonkanel (kallas även äkta kanel) är cinnamomum zeylanicum så titta på kanelförpackningen efter det namnat när ni köper er kanel. Står det cinnamomum cassia är det den kinesiska kanelen med högre kumarininnehåll.

Jag köper ekologiska från Urtekram eller Spicemaster.

IMG_0156 1

Källa: wikipedia, traningslara.se, Slv.se

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer