Vi är alla olika

Vi människor är olika på så många sätt.
Vi ser olika ut, har olika stilar, behov, förutsättningar,  gener, intressen,  osv. osv.

Vi människor är olika på så många sätt.
Vi ser olika ut, har olika stilar, behov, förutsättningar,  gener, intressen,  osv. osv.

Detta gäller förstår också vårt behov av mat,  hur mycket och vad vi behöver äta.
Personligen klarar jag mig inte utan frukost och lunch medan min middag oftast är väldigt lätt. Dessutom äter jag nästan alltid kall mat(mycket råa grönsaker) och känner inget större behov av varm mat, vilket många tycker är konstigt med tanke på att vi lever i ett land med kalla vintrar och jag är också ganska frusen på vintern.
Men det här passar mig och min kropp. Har jag slarvat med mina grönsaker får jag huvudvärk. Likaväl som jag inte kan utesluta kolhydrater utan att bli orkeslös och för mycket fett gör mig slö.

Vissa vill äta vegetariskt andra tycker LCHF är bra och en tredje person har lyckats gå ner  i vikt (och hålla vikten) av att äta enligt 5-2 dieten.
Jag accepterar allas beslut att äta på olika sätt och säger inte att det ena är bättre än det andra. Det enda jag har svårt för är fanatiker. Särskilt de personer som inte har några som helst vetenskapliga bevis för sin ståndpunkt. Utan bara säger “att så är det”.
Att tycka något har vi all rätt att göra och säga att “det här funkar för mig” gör det lättare för andra att förstå att den här personens argument inte har någon vetenskaplig förankring.

Du känner din kropp bäst och vet hur den funkar och vad den/du mår bra av.
Får du kräkkänslor när du ska äta frukost, hoppa över den och ät när du blir hungrig (gäller förstås helt friska personer). Om din första måltid blir lunch är det helt ok, förutsatt att du inte har stoppat i dig fikabröd/mackfrossat p.g.a hunger eller sug innan.
Fokusera på att ge din kropp näringstät och hälsosam mat när du äter istället för att tänka på att du måste äta 3 måltider plus 2 mellanmål på en dag. Vissa behöver äta ofta medan andra mår bra av färre måltider.

Snöa inte in dig på små detaljer när det gäller kost, dvs. utesluta vissa näringsämnen hit och dit eller äta när klockan är si och så mycket.  Ät när du är hungrig och ät det som passar dig.
Framförallt önskar jag att vi kan acceptera varandras olikheter utan att hela tiden kritisera.

För er som känner att ni behöver äta bra mellanmål kommer här några enkla tips.

IMG_0063 1

Grovt knäckebröd med keso, avokado och lite örtsalt.

IMG_0083

Energibars med vettigt innehåll.

IMG_0765Det här är ett större mellanmål för dem som behöver det. Grönsaker, keso, ägg och lite naturella nötter.

IMG_9167En frukt funkar alltid.

No Comments Yet

Comments are closed