Värmande soppor

Undrar varför jag så sällan gör soppor. Det är ju så otroligt gott och tänk vad härligt att komma in efter en långpromenad eller skidtur (när snön kommer) och hälla upp en rykande varm soppa och känna hur värmen sprider sig i kroppen och kinderna blir alldeles rosiga. Mysigt.

Självklart ska jag ge er recept på 2 olika, lättlagade, soppor.

Den första är en härligt krämig sötpotatissoppa.

Det här behövs för ca 4 pers:

 

Undrar varför jag så sällan gör soppor. Det är ju så otroligt gott och tänk vad härligt att komma in efter en långpromenad eller skidtur (när snön kommer) och hälla upp en rykande varm soppa och känna hur värmen sprider sig i kroppen och kinderna blir alldeles rosiga. Mysigt.

Självklart ska jag ge er recept på 2 olika, lättlagade, soppor.

Den första är en härligt krämig sötpotatissoppa.

Det här behövs för ca 4 pers:

 

  • 1 liten gul lök
  • 1 chilifrukt
  • 500 gram sötpotatis (ung. 2 medelstora)
  • 1 stor eller 2 mindre morötter
  • 4 dl vatten
  • 2 dl kokosmjölk
  • 2 tsk gurkmeja
  • saften från 1/2 lime
  • olivolja eller kokosfett att fräsa i

 

Gör så här:

 

  • Hacka lök och chili och fräs i olivolja/kokosfett i en kastrull
  • Skala sötpotatis och morot
  • Tärna och fräs kort tillsammans med lök och chili.
  • Slå över vattnet och kokosmjölken och låt allt koka till potatis och morot är mjuka.
  • Pressa i lime.
  • Mixa soppan slät med en stavmixer.
  • Servera och njut 🙂

sites/default/files/IMG_0329 2.JPG

 

Visst är den vacker.

Den andra soppan är en fisksoppa med härlig smak av saffran.

Det här behövs för 2 pers:

 

  • 100 gram torskfilé
  • 200 gram laxfilé
  • 1/2 paprika
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • en skvätt olivolja
  • 2 tsk tomatpuré 
  • 1 kuvert med saffran
  • några timjan kvistar
  • 1/2 dl vittvin eller matlagningsvin
  • 2 dl vispgrädde, eller magrare om man föredrar
  • 1,5 dl vatten
  • ev. lite salt

 

Gör så här:

 

  • Skär fisken i ca 2×2 cm stora kuber
  • Skär paprika i mindre bitar
  • Finhacka löken och vitlöken
  • Värm lite olivolja i en gryta och fräs paprika, lök och vitlök mjuka.
  • Blanda i tomatpuré,  saffran och timjan.
  • Tillsätt därefter vin, grädde och vatten.
  • Låt sjuda ca 7-10 minuter.
  • Lägg i fisken och låt puttra på svag värme (ej koka) ca 3 minuter.
  • Smaka av och tillsätt ev. lite salt och dekorera med några timjankvistar.
  • Servera och njut.

sites/default/files/IMG_0602 2.JPG

 

Hoppas ni gillar sopporna lika mycket som jag gör.

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer