Lätt att göra egen äppelmos

Härliga september, vackra sköna dagar och högsäsong för svenska äpplen.

Jag har lyckan att ha ett eget äppelsträd i min trädgård som i år bär rikligt med frukt. Tyvärr vet jag inte namnet på äppelsorten men det är fantastiskt goda och krispiga äpplen. Har man väldigt mycket äpplen finns det olika musterier man kan besöka och göra underbart god äppelmust på sina äpplen. 

Härliga september, vackra sköna dagar och högsäsong för svenska äpplen.

Jag har lyckan att ha ett eget äppelsträd i min trädgård som i år bär rikligt med frukt. Tyvärr vet jag inte namnet på äppelsorten men det är fantastiskt goda och krispiga äpplen. Har man väldigt mycket äpplen finns det olika musterier man kan besöka och göra underbart god äppelmust på sina äpplen. 

sites/default/files/IMG_9989.JPG

Min mamma och mormor gjorde alltid egen äppelmos så jag är väldigt bortskämd med hemgjord mos och kom ihåg första. gången jag skulle köpa färdigt mos. Fy vad jag tyckte det smakade konstigt. Alldeles för sött och, framförallt, väldig lite äppelsmak. Efter det brydde jag mig inte om att köpa mos utan fick klara mig utan det fram till för några år sedan då min dotter gjorde äppelmos på våra äpplen. Då insåg jag hur otroligt enkelt det var och man behöver verkligen inte alls ha i mycket socker.

Det här behövs:

  • ca 1 kg äpplen (ung. 8 medelstora)
  • 2 msk vatten
  • 1 tsk askorbinsyra
  • 1 msk kokossocker

Skala, ta bort kärnhus och tärna äpplena i bitar. Lägg bitarna i en stor kastrull med ca 2 msk vatten i, så de inte fastnar i botten. Koka upp och låt dem koka mjuka på medelhög värme. Lite innan dem är klara brukar jag hälla i askorbinsyra och socker och blanda runt. När äpplena är mjuka ta bort kastrullen från plattan och mixa dem med en stavmixer till konsistensen på moset blir som ni vill ha det.

Häll upp i glasburkar och låt svalna innan ni sätter på lock och ställer in i kylen.

Svårare än så är det inte att göra ett gott och nyttigt mos.

sites/default/files/IMG_5801_0.JPG

sites/default/files/IMG_1819.JPG 

Det blir gott till gröten och pannkakorna 🙂

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer