Midsommartips

Är jag den enda som inte har fattat att det är midsommarafton i morgon? Förmodligen inte.
Jag tycker dessutom att midsommar är en rätt överskattad högtid.
Förväntningarna är ibland galet stora på att allt ska vara så perfekt.

Är jag den enda som inte har fattat att det är midsommarafton i morgon? Förmodligen inte.
Jag tycker dessutom att midsommar är en rätt överskattad högtid.
Förväntningarna är ibland galet stora på att allt ska vara så perfekt.
Solen ska skina, barnen ska springa runt med blomsterkransar i håret och helst ska vi vara ett stor glatt gäng ute på någons fantastiska sommarhus i skärgården. Visst är det underbart om det blir så men alla kanske inte har den möjligheten och firandet behöver inte bli sämre för det. Om man ens vill fira midsommar.
Allt behöver inte vara så perfekt. Det räcker kanske med att glädjas åt långa ljusa kvällar. Vad vet jag…

Oavsett om ni är ett stort gäng eller väljer att vara själv så är god mat alltid trevligt, tycker jag iallafall.

Här kommer några enkla och goda tips som lätt kan förberedas och passar t.o.m till picknickkorgen om man vill sitta i det gröna och äta.

1)Potatissallad: En klassiker till midsommar och den kan varieras i det oändliga. Här är en variant.

ca 1 kg färskpotatis (gärna ekologisk)
1 knippe grön sparris
1 knippe rädisor
2 avocado
dill
gräslök
3 dl gräddfil
1 dl kvarg
Gör så här:

koka potatisen och låt den svalna.
stek eller koka sparrisen
skär sparris och avocado i bitar och rädisorna i skivor.
blanda gräddfil och kvarg. Klipp i lite dill och gräslök och blanda runt.
häll röran över potatisen och blanda försiktigt. Häll de andra grönsakerna över potatisen och toppa med klippt dill och gräslök. Räcker till ca 4-8 portioner.
IMG_4928

Den här potatissalladen kan ätas både ljummen och kall.

2) Här är en annan favorit med härliga sommarsmaker. Valfri sallad, kokta polka- och rödbetor, rostade pinjenötter och jordgubbar. Ringla lite balsamico över.
Grillad hallomi är fantastiskt gott att lägga på den här salladen.IMG_1241

 

3) Hemgjort fröknäcke är så otroligt gott och lätt att göra så det kommer absolut jag att äta i midsommar. Med härlig ost på :)

Det här behövs:
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön (jag tog hälften svarta)
1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl linfrön
1/2 dl kokosmjöl
1/2 dl bovetemjöl
1/2 tsk salt
1/2 dl olivolja
2 dl vatten
ev lite flingsalt
Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll i olja och vatten (blanda dem i en separat skål innan). Blanda runt.
Stjälp upp degen på en plåt med bakplåtspapper. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå degen och tryck ut den med händerna så den blir platt. Ta bort det övre pappret.
Strö ev över lite flingsalt och baka mitt i ugnen i ca 45-50 minuter.

IMG_3378

4) En klassisk jordgubbstårta tycker säkert de flesta tillhör midsommar men eftersom jag inte kan/vill baka tårtor får ni istället ett recept på en otroligt god raw halloncheesecake som jag har gjort och lagt upp här på bloggen tidigare.

Botten:

4 dl valnötter
10 dadlar
1/2 pressad lime
1 msk kokosolja

Fyllning:

3 dl hallon
5-6 dl mandelmjöl
1 msk chiafrön
1/2 dl honung
2 msk kokosfett
1 msk lime
lite vatten till lagom konsistens

Översta lagret:

4 dl hallon
6 aprikoser
3 msk chiafrön
1 msk lime

Gör så här:

Mixa nötterna först och häll sedan i dadlar, lime och kokosolja. Mixa vidare till en smet/deg.
Tryck ut i botten på en springform (kakform med löstagbar kant)
Mixa ingredienserna till fyllningen. Bred ut över bottenlagret.
Ställ kakan i frysen i någon timme.
Mixa ingredienserna till det översta lagret. Bred ut detta överst på kakan.
Ställ kakan i frysen före servering så att den blir kall.
Den kan även förvaras i frysen, men ta fram i god tid före servering.
Jag har valt att bara använda ekologiska ingredienser.

IMG_5623

Ingen midsommar är komplett utan jordgubbar och jag äter gärna mina tillsammans med vattenmelon.
IMG_4980

Jag hoppas ni har fått lite idéer och inspiration och jag önskar er en riktigt härlig midsommarhelg.

Midsommar

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer