Lite godsaker till helgen.

Jaha, då var det helg igen och om man går efter almanackan borde våren vara i full gång. Men här i Stockholm lyser solen med sin frånvaro idag och 10 ynka grader är inget att kasta av sig kläderna för. Nåja det får bli inneaktivitet för mig idag och hoppas solen tittar fram lite senare.

Att grilla är förstås allra trevligast när det är varm ute men jag tycker inte vädret ska ska hindra er från att lägga något gott på grillen. Grilla ute och äta inne. Det funkar det också.

Jaha, då var det helg igen och om man går efter almanackan borde våren vara i full gång. Men här i Stockholm lyser solen med sin frånvaro idag och 10 ynka grader är inget att kasta av sig kläderna för. Nåja det får bli inneaktivitet för mig idag och hoppas solen tittar fram lite senare.

Att grilla är förstås allra trevligast när det är varm ute men jag tycker inte vädret ska ska hindra er från att lägga något gott på grillen. Grilla ute och äta inne. Det funkar det också.

Den här helgen blir det inget grillat för mig eftersom min man är bortrest och i vår familj, som i så många andras, är det mannen som grillar. Hos oss är det helt enkelt så att han gör det allra bäst.

Förra helgen såg min middag ut så här:

sites/default/files/IMG_8649.JPG

Det här är en ekolax från ICA som jag har hällt olivolja och örtsalt över, sedan vänt runt den i sesamfrön. Därefter fick min man grilla den till mig 🙂 Men mycker råa grönsaket till blev det en alldeles underbart god måltid.

Lite goda tillbehör till det ni grillar är aldrig fel. Ni som prenumererar på DN och får tidningen SportHälsa som bilaga, kunde se det här recepter i det senaste nummret som kom i går, onsdag. 

Det är en underbart god rotfruktagratäng som i stort sett passar till allt ni lägger på grillen eller så gör ni som jag gjorde, ät den som den är.

Det här behövs: 4-6 pers

  • 150 gram tunt skivad palsternacka
  • 150 gram tunt skivad morot
  • 150 gram tunt skivad rotselleri
  • 300 gram tunt skivad potatis
  • 1 tunt skivad gul lök
  • 3 dl valfri gräddsort (jag valde havregrädde)
  • 2 dl valfri mjölksort (jag valde havremjölk)
  • 2-3 pressade vitlöksklyftor
  • salta och peppra efter smak

Gör så här:

  •  Lägg rotfrukterna och lök i en ugnsfast form med hög kant.
  • Rör ihop grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar i en skål
  • Häll blandningen över rotsakerna och gratinera i ung ca 45-50 minuter på 200 grader.

sites/default/files/IMG_8326.JPG

En annan variant är den här: 2-3 pers

sites/default/files/IMG_8589.JPG

Här har jag skivat 1 palsternacka, 1 stor morot, 1 stor rödbeta och 1 sötpotatis. Jag la allt i en bunke och hällde olivolja och örtsalt över och blandade runt. Sedan hällde jag ut dem på en plåt med bakplåtspapper och allt fick stå i ugnen ca 20 min på 200 grader. Tänk på att alla ugnar är olika, min är snabb. Nu vill jag ha mina grönsaker med lite tuggmotstånd och inte helt mjuka. När grönsakerna var färdiga blandade jag i lite råris. Passar också utmärk att äta som den är eller men grillat kött, fisk fågel eller med Hallomiost.

Jag måste också tipsa er om en alldeles underbart god och nyttig dessert som bara innehåller 4 ingredienser och som är sötat med honung och inget socker.

Gör så här för 1 port: 

  • Smält 1 msk ekologiskt kokosfett i ett vattenbad.
  • Häll över det smälta fettet i en större bunke och ha i 1 avocado, 2 msk carob eller kakao och 1 msk honung.
  • Kör allt med en stavmixer till en slät kräm och ställ kallt minst 1/2 timme.
  • Servera i glas och toppa med hallon eller apelsinskivor.

sites/default/files/IMG_8619.JPG

Hoppa ni får en riktigt skön och hälsosam helg.

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer