Julskinkan

Julen närmar sig med stormsteg och jag tänkte ägna det här inlägget åt det käraste vi har på julbordet. Nämligen julskinkan. Ett tag funderade jag på om jag verkligen är rätt person att skriva om just skinka (eller kött) eftersom jag inte har ätit det på många år men jag vill inte ge kritik eller pekpinnar till de personer som äter skinka (eller kött).  Jag lägger inga värderingar i vad man väljer att äta, det är upp till var och en att bestämma men jag kan informera om vad som är bättre eller sämre val.

Julen närmar sig med stormsteg och jag tänkte ägna det här inlägget åt det käraste vi har på julbordet. Nämligen julskinkan. Ett tag funderade jag på om jag verkligen är rätt person att skriva om just skinka (eller kött) eftersom jag inte har ätit det på många år men jag vill inte ge kritik eller pekpinnar till de personer som äter skinka (eller kött).  Jag lägger inga värderingar i vad man väljer att äta, det är upp till var och en att bestämma men jag kan informera om vad som är bättre eller sämre val.

Personligen har jag aldrig varit särskilt förtjust i kött och nu efter alla år som köttfri, är det inget jag saknar eller någonsin längtar efter. Inte ens en skiva ljummen julskinka på hårt julbröd med lite senap på kvällen innan julafton. För mig handlar det om etik och moral. Vad har jag för rätt att äta ett djur? Vi tycker asiater är hemska som kan äta hund. Men vad är det för skillnad på att äta en hund eller en gris? För mig är det ingen skillnad. Jag tycker dessutom djurslakt är att godtyckligt nedvärdera djuren.

 Jag är inte perfekt. Jag gör inte allt rätt. Långt ifrån. Jag äter fisk, skaldjur, ägg och en del mejeriprodukter. Men väljer i första hand Krav-märkt. Då har djuren haft det lite bättre. Jag har svårt att säga att djur som används till att producera mat eller för att själva bli mat, har det bra. Men bättre än djuren på de konventionella gårdarna.

Idag finns det olika varianter av skinka att välja på och en tydlig trend är att efterfrågan på ekologisk och Krav-märkt skinka har ökat från förra året, enligt Petra Blomberg på Scan. Trots en ökning av ekoskinka så utgör den bara 3,5% av den totala försäljningen. En av anledningarna till att köpa Krav-märkt skinka är att den är helt nitritfri. Nitrit är ett konserveringsmedel som ger skinkan den rosa färgen. Kravskinkan är alltså gråare i färgen. Nitrit är ifrågasatt eftersom stora mängder kan öka risken för cancer. 

sites/default/files/ griskulting 2.jpg

Så här söta är kultingarna och många skulle nog dra sig för att äta en liten grisbebis men så fort de blir stora verkar folk tycka det är ok att äta upp dem.

Jag läste att 6 av 10 svenskar tycker julskinkan är den viktigaste maträtten på julbordet och 10 ton Krav-märkt skinka kommer säljas i Sverige i år. Så visst äter vi en hel del grisar.  Jag vill verkligen poängtera att det här är mina åsikter. Ni gör självklart det ni tycker känns rätt för er.

Vill ni ha hjälp att välja rätt bland julskinkorna kan ni klicka på länken nedan:

https://www.icakuriren.se/Test-Rad/Konsument/Granskning-Julskinka/

Ni som vill läsa mer om ekoskinka:

https://www.jordpatrynet.se/43-procent-vill-ha-ekologisk-skinka-i-ar/



No Comments Yet

Comments are closed