2:a advent

I morgon är det 2:a advent.  Jag fattar inte vart hösten har tagit vägen, tyckte nyss det var September. Jag är iallafall glad att November, och en vecka in i december, har passerat utan massor av snö och slask.

I morgon är det 2:a advent.  Jag fattar inte vart hösten har tagit vägen, tyckte nyss det var September. Jag är iallafall glad att November, och en vecka in i december, har passerat utan massor av snö och slask. Vet att många, framförallt barn, längtar efter snö men jag är glad att det är barmark. Snön kommer.
Visst är det mysigt nu med alla ljus, både ute och inne, julmarknader, julmiddagar och glöggmingel.
Allt som ska hinnas och fixas. Men måste allt vara så perfekt innan jul då?
Nej det tycker jag inte. Längre. Jag har sänkt ribban rejält när det gäller att fixa innan jul och mår absolut mycket bättre av det. Ta det lugn och njut av tillvaron istället för att stressa som en tok, allt ordnar sig ändå, utan att det är helt “perfekt”.  Man behöver kanske inte sylta, safta, stoppa och stöpa allt själv utan det går att köpa “färdigmat”, (det trodde jag aldrig att jag skulle skriva), som är bra och nyttiga. För er som ändå vill göra lite godis själv och inte köpa färdigt har jag gjort några lätta, goda och hyfsat nyttiga alternativIMG_2775

IMG_2781

  • Rawfood bollar:
  • 2 dl valnötter
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl dadlar
  • 1 msk kakao
  • 1 tsk kanel
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 msk vatten
  • 2 msk honung
  • Blanda allt i en matberedare och rulla bollarna i cocos eller hackade nötter. Ställ kallt.
  • Tryffel:
  • 2 dl kokosgrädde (mindre fet än vispgrädde, men äkta vispgrädde går självklart bra)
  • 200 gram mörk (ekologisk) choklad
  1. Klä botten och kanter på en avlång bakform (10x25cm) med plastfolie.
  2. Häll grädden i en kastrull. Koka upp den och ta av från värmen. Bryt chokladen i bitar och lägg dem i grädden. Rör om och låt chokladen smälta.
  3. Jag pressade några droppar av saften från en apelsin i chokladblandningen för att få den smaksatt.
  4. Häll smeten i formen och låt den stelna i kylskåp
  5. Skär tryffeln i bitar och pudra kakao över.

IMG_2797

Otroligt krämig och kladdig. Den ska verkligen stå kallt för att stelna och jag var lite ivrig när jag skulle fota så den glider nästan ur mina fingrar. (Receptet kommer från ICA’s tidning “Julens goda”)IMG_2792

  • Ischoklad:
  • En riktig julklassiker som är väldigt lätt att göra.
  • 100 gram kokosfett. Välj kokosfett av god kvalitet(alltså inte silverpaketet i kyldisken). Jag väljer oftast Kung Markattas, finns i de flesta mataffärer.
  • 100 gram (ekologisk) mörk choklad, minst 70%
  1. Smält kokosfettet i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och lägg ner den i kokosfettet.
  2. Häll smeten i ischokladformar och ställ kallt.

Muffinsarna som jag gjorde kanske inte tillhör advent och jul så mycket men dem innehåller en del julsmaker så de fick hänga med bland mitt julgodis ändå.

  • Muffins med morot och banan:
  • 1 riven morot
  • 2 ägg
  • 1 mosad banan
  • 2 msk bakpulver
  • 1 dl dinkelmjöl
  • 1 dl fiberhavregryn
  • 1 msk kanel
  • 1 msk kardemumma
  1. Vispa ägg och rör ner bananen.
  2. Blanda ner resten av ingredienserna och fyll 4 större silikon muffinsformar. Använder du vanliga formar behöver de penslas med smör så inte muffinsarna fastnar.
  3. Grädda i ugn i 225 grader ca 12-15 minuter.

Jag önskar er alla en riktigt härlig 2.a advent.

No Comments Yet

Comments are closed