“I sockrets fotspår”

Helgen är över och för vissa kanske det har varit en hel del godisätande. Var du och tog några extra bitar ur barnens godispåse efter att de hade gått och lagt sig? Mer sugen fast du vet att det inte är särskilt bra och dessutom är du redan mätt och nöjd. Ändå letar du efter mer sött. 

Helgen är över och för vissa kanske det har varit en hel del godisätande. Var du och tog några extra bitar ur barnens godispåse efter att de hade gått och lagt sig? Mer sugen fast du vet att det inte är särskilt bra och dessutom är du redan mätt och nöjd. Ändå letar du efter mer sött. 

Socker triggar vår hjärna efter mer sött och vad mer sockret gör med kroppen kan du som är intresserad se på klippet under. Det är Ann Fernholms föreläsning från i maj i år. Där berättar hon, grundat på vetenskapliga bevis, om hur skadligt socker är för kroppen och hur diabetes idag är en global sjukdom, som den inte var i börja på 1900-talet.

Hon pratar en del om “det metabola syndromet”, dvs riskfaktorer för hjärt/kärlsjukdomar. Det är bukfetma, höga blodfetter, högt blodtryck och diabetes. Men hon säger också:  “Det metabola syndromet behöver inte alltid synas på vågen. 20% av alla typ 2-diabetiker har normalvikt”.

Ta gärna 55 minuter och lyssna på Ann:

https://urplay.se/Produkter/183325-UR-Samtiden-Naring-for-halsa-och-prestation-I-sockrets-fotspar

Undrar du mer om det metabola syndromet kan du läsa här:

https://www.kostdoktorn.se/metabolt-syndrom

sites/default/files/IMG_6268.JPGSå här ser sockret inte särskilt lockande ut, eller hur ?

sites/default/files/godis.png

Men så här är det mer frestande att ta “några” (blir lätt många) bitar.

Begränsa ditt och din familjs sockerätande och drickande till 1 dag i veckan för hälsans skull. 

Ha en fortsatt bra måndag 🙂

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer